eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Nyitókép: Pexels

Madridban jön az ingyen karácsonyi taxizás, de nem akárkinek

A Taxiluz kezdeményezésben részt vevők időseket utaztatnak körbe a fővárosban, így megcsodálhatják az ünnepi kivilágítást.

A kezdeményezésben több száz taxis vesz részt minden évben, köztük Tamara Riverával, aki saját taxiját fel is díszíti arra a napra, amikor idős embereket utaztat.

"Érzelmekkel teli napok ezek: az időseknek is, de számunkra is. Látjuk az arcukon az izgalmat, észrevesszük, hogy a legjobb ruhájukat veszik föl. Annyira szeretni valók, nekem ez az ajándékom tőlük" – mondta el a Euronewsnak.

Idén 900 idős ember kap lehetőséget a különleges utazásra:

köztük van Adolfo Martin és Lucia Perez, két barát, akik egymáshoz közel, a város központjától azonban annál messzebb élnek.

"Tíz éve halt meg a férjem, azóta nem jártam Madrid központjában. Egyedül nem tudok buszozni vagy metrózni" – mondja Lucia Perez. A két idős ember Tamara autójában két órát tölt Madrid belvárosában a legnagyobb nevezetességek megtekintésével, majd közös forró csokizással zárják a napot.

A Taxiluz ötlete 2017-ben született, akkor még csak húsz sofőr vett benne részt. Idén már több mint 200 taxis vesz részt 12 városban. Juan Ramon Rodriguez is köztük van: azt mondja, az év legszebb napja ez, melyen az autók konvojban vonulva mutatják meg a várost az idős emberknek úgy, ahogy legtöbbjük ritkán vagy talán sosem látja.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×