eur:
394.83
usd:
367.7
bux:
0
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Abstract of an industrial chemical oil spill on the water surface releasing streaks of hazardous pollutants into the environment.
Nyitókép: JohnDWilliams/Getty Images

Kétmillió liter nyersolaj jutott egy folyóba

Mintegy 2,2 millió liter nyersolaj szivárgott ki az Egyesült Államok és Kanada között elnyúló Keystone vezetékből, a kifolyt mennyiségből egy olimpiai úszómedencét is meg lehetne tölteni - közölték a szövetségi hatóságok magyar idő szerint szombat hajnalban.

A szivárgást először szerdán, egy folyóban észlelték.

A kőolaj-vezetéket működtető, kanadai TC Energy vállalat azonnal kezelésbe vette a sérült vezetéket, pénteken pedig vizsgálatot indítottak a szivárgás okának feltárására.

Az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal közlése szerint az elmúlt napokban földgátat hoztak létre az érintett folyóban a további szennyezés megfékezése érdekében.

A 240 kilométeres Keystone vezeték Kanadából az amerikai Oklahoma és Texas államokba szállít kőolajat, ahol üzemanyagot és egyéb olajtermékeket állítanak elő a nyersanyagból.

A szerdai Keystone-szivárgás az amerikai közlekedési minisztérium közlése szerint 2013 óta az ország legsúlyosabb olajszivárgásos balesete. Az efféle balesetek és egyéb következmények miatt a környezetvédők sok éven át hevesen tiltakoztak a tervezett, 1900 kilométer hosszú, Keystone XL vezeték kiépítése ellen. Nyomásgyakorlásuk célba ért, Joe Biden amerikai elnök 2021 januárjában ugyanis véglegesen visszavonta a vezeték megépítésének engedélyét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Ukrajna egyre közelebb kerül a NATO-hoz, Nyugat-Európában bukkant fel egy orosz tengeralattjáró – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Ukrajna egyre közelebb kerül a NATO-hoz, Nyugat-Európában bukkant fel egy orosz tengeralattjáró – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Andrij Jermak, az ukrán elnök kabinetfőnöke kedden Washingtonban találkozott, hogy megvitassák a NATO-tagországok azon szándékát, miszerint Ukrajnát közelebb hozzák a szövetséghez. A találkozóra éppen egy héttel a washingtoni NATO-csúcstalálkozó előtt került sor - számolt be a Reuters. Az ukrajnai háború kezdete óta legalább két esetben is tevékenykedtek orosz tengeralattjárók Írország partjainál – írta meg a Bloomberg hírszerzési források alapján. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×