eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Teherán, 2022. szeptember 21.Tüntetők kövekkel dobálják a rohamrendőröket felgyújtott szemeteskonténerek mögül Teheránban 2022. szeptember 20-án. Az iráni fővárosban napok óta tiltakoznak annak a fiatal nőnek a halála miatt, aki az erkölcsrendészeti őrizetbevételt követően halt meg. A 22 éves Masa Aminit szeptember 13-án azért tartóztatták le, mert nem viselte az előírás szerint kötelező ruhadarabot, a muzulmán nők haját eltakaró kendőt, a hidzsábot. Szemtanúk szerint a rendőrök megverték a rendőrautóban, majd kómába esett.
Nyitókép: MTI/AP

Van egy ország, ahol egy órát adnak a sajtó-helyreigazításra

Az iráni hatóságok egyórás határidőt szabtak a helyreigazításra a médiában "félretájékoztatás esetén" - jelentette a helyi média a nemzeti kibervédelmi hatóság közlése alapján. Emellett a médiumoknak a hírek kiadását követő 24 órán belül ismertetniük kell azok hátterét.

A kibervédelmi hatóság felügyeletét Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb politikai és vallási vezetője látja el egy általa létrehozott tanács révén. Az "internet veszélyeivel" foglalkozó tanácsot a Riporterek Határok Nélkül nemzetközi újságíró szervezet cenzúrahatóságnak minősítette.

Az RSF a globális sajtószabadságot vizsgáló éves jelentésében Iránt idén a 178. helyre sorolta a világ országai között, Irán mögött már csak a kelet-afrikai Eritrea és Észak-Korea van.

Iránban hónapok óta országos tüntetések zajlanak.

A tiltakozások annak hatására kezdődtek el, hogy a 22 éves Mahszá Amíni az erkölcsrendészet fogságában szeptember közepén életét vesztette. A fiatal lányt azért vették őrizetbe, mert nem megfelelően takarta el a haját, ezzel megsértette a nők viseletére vonatkozó szigorú előírásokat. A HRANA hírügynökség múlt heti közlése szerint eddig legkevesebb 445 ember lelte halálát a rendőrség által rendszeresen szétvert tüntetéseken.

Címlapról ajánljuk

Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Néhány évtizeden belül a társadalom egyharmada 65 éven felüli lesz, így a családok mellett a szociális és egészségügyi ellátórendszernek is fel kell készülnie arra, hogy nagyobb feladatot jelent majd a demens betegek gondozása – mondta az InfoRádióban Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×