eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Föld alatti óvóhelyre tartózkodnak emberek egy légiriadó alatt a fekete-tengeri kikötővárosban, Odesszában 2022. június 29-én.
Nyitókép: MTI/EPA

Hiperszonikus fegyver lehetett a Fehéroroszországban felszállt repülőgépen

Vasárnap már kétszer is megszólaltak a légiriadót jelző szirénák Ukrajna teljes területén.

Helyi idő szerint vasárnap 12 óra után megszólaltak Ukrajna teljes területén a légiriadót jelző szirénák – írta az Ukrajinszka Pravda alapján a hirado.hu. A kormány arra kérte az ukránokat, hogy maradjanak az óvóhelyeken.

A riadót azért kellett elrendelni, mert a híradások szerint egy MiG-31K elfogó repülőgép, amely feltételezhetően Kinzsal hiperszonikus rakétákat hordozhatott, szállt fel Fehéroroszországban. Nem sokkal később további két vadászgép követte.

Ez volt vasárnap a második légiriadó az ország teljes területén. Az előző még a reggeli órákban kezdődött és másfél órán át tartott.

Időközben - az MTI jelentése szerint - az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat közleményében arra szólította fel az embereket, hogy az orosz megszállás alól felszabadított településekre való visszatéréssel várják meg, amíg az aknamentesítő szakemberek végeznek, és a helyi hatóságok engedélyt adnak a hazatérésre. "Számos példa van arra, hogy az ellenség lakóépületeket, polgári járműveket, sőt a holttesteket is aláaknázta" - hívta fel a figyelmet a katasztrófavédelem.

A herszoni helyzetről, az áramhálózat elpusztításáról és az aknamentesítésről az alábbi cikkünkben írtunk:

Az ukrán vezérkar reggeli jelentése szerint az ukrán erők célzott csapást mértek a Herszon megyei Dnyiprjani településen egy épületre, amelyben mintegy ötszáz orosz katona tartózkodott. A támadás után két teherautóval vitték ki a halott orosz katonákat Tavrijszkba. A legközelebbi kórházba 56 súlyos sebesültet szállítottak, közülük 16 meghalt - írta a vezérkar.

Az orosz megszállás alól felszabadult Herszon városába érkezett Andrij Kovalcsuk vezérőrnagy, az ukrán déli erők műveleti parancsokságának vezetője - számolt be a hétvégén hivatalos Facebook-oldalán a parancsnokság, amely videófelvételt is közzétettet arról, hogyan fogadták a helyi lakosok a katonai vezetőt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Tízből négy uniós munkavállalót közvetlenül érint majd a zöld átállás

Tízből négy uniós munkavállalót közvetlenül érint majd a zöld átállás

A munkavállalók közel 40%-a az EU-ban jelenleg olyan szakmában dolgozik, amelyre a gazdaság zöld átállása közvetlen hatással lesz – derül ki az Eurofound elemzéséből. A szociális, foglalkoztatási és munkaügyi kérdésekkel foglalkozó uniós szervezet jelentése szerint majdnem minden tizedik jelenlegi munkavállalóról mondható el, hogy a zöld átállás hatására olyannyira fokozatosan átalakul a szakmája, hogy azzal egy új foglalkozás jön létre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×