eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Iszlamista tálib fegyveres járőrözik Kabulban 2021. szeptember 4-én. Afganisztánban augusztus 15-én kerültek hatalomra a radikális iszlamista tálib lázadók, akiket húsz évvel ezelőtt fosztott meg hatalmuktól az Egyesült Államok vezette nemzetközi katonai koalíció. Az utolsó amerikai katonák augusztus 31-én távoztak az országból.
Nyitókép: MTI/AP/Vali Szabavun

A foci-vb akasztja meg az afgánok Amerikába menekítését

Katar felfüggeszti a menekülőket szállító járatokat a világverseny idejére.

Több forrás szerint is azt tervezi Katar, hogy a novemberben kezdődő futballtorna idejére leállítja az evakuációs járatokat: így tudják a menekültek képviselői, kongresszusi képviselők és egy, a katari kormány terveit ismerő forrás is az NBC News cikke szerint.

Már most is több tízezren várnak arra, hogy kimenekítsék őket a tálibok uralta országból: az érintett afgánok az Egyesült Államok hadseregének dolgoztak korábban.

Katar az amerikai kormánnyal együttműködve heti rendszerességgel járatokat indít Kabulból a katari fővárosba, Dohába az Egyesült Államokba áttelepülni szándékozó afgánok számára. Miután a menekülők megérkeznek egy Dohán kívüli amerikai katonai bázisra, az afgánok papírjait az amerikai hatóságok felülvizsgálják, legtöbbjük pedig továbbutazik az Egyesült Államokba.

November 20-án azonban nyitóünnepséggel, valamint az első mérkőzéssel megkezdődik a futball-világbajnokság:

Katar azt tervezi, ekkor felfüggeszti a járatokat, januárig nem is lehet azokra jegyet foglalni.

A döntés híre már terjed Afganisztánban.

"Minden ajtó zárva, Nincs remény nekem és a családomnak" – mondta egy afgán férfi, aki még Afganisztánban várja, hogy kimenekítsék.

Azok az afgánok, akik megpróbálták még idénre jegyet szerezni egy dohai járatra, e-mailt kaptak, amelyben az szerepel, hogy januárig ez nem lehetséges. Jelenleg még működik a dohai járat. Becslések szerint

nagyságrendileg 128 ezer afgán kért különleges vízumot Amerikába

– ez a lehetőség azok előtt áll nyitva, akik tolmácsként, sofőrként vagy más munkakörben dolgoztak az amerikaiaknak az elmúlt két évtizedben. A szám folyamatosan nő azóta, hogy 2021 augusztusában Amerika kivonult Afganisztánból.

A Biden-kormány nem adott közre pontos számot azzal kapcsolatosan, jelenleg hányan várnak vízumukra: 2021 januárja óta 18 ezer ilyen vízumot adtak ki. Emberjogi szervezetek szerint a korábban az amerikaiaknak dolgozó afgánokat a tálibok üldözik, verik és akár meg is ölik. Egy, az afgánokat támogató nonprofit szervezet szerint ha a jelenlegi sebességgel halad a vízumok elbírálása, 18 évbe fog telni kimenekíteni minden arra jogosult afgánt az országból.

Katar washingtoni nagykövetsége nem válaszolt a megkeresésre.

Katar uralkodója, Tamim bin Hamad Al Thani sejk arról panaszkodott, hogy országát – az első arab államot, amely a világbajnokság házigazdája lehet – "példátlan kritikai kampány" érte a torna előkészületeivel kapcsolatban, és visszautasította a stadionok és más épületek építésében segédkező vendégmunkások kizsákmányolásának vádját.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×