eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
A Krími híd tüzét helikopterről oltják Kercs térségében 2022. október 8-án, miután az orosz Nemzeti Terrorizmusellenes Bizottság állítása szerint felrobbant egy teherautó az Ukrajnától elcsatolt Krímet és Oroszországot a Fekete- és az Azovi-tenger között összekötő átkelő közúti oldalán. Az útpálya érintett szakasza beomlott, a vasúti híd szerkezete is megsérült.
Nyitókép: MTI/AP

Felrobbant Krími híd - A katonai delfinek és az FSZB tagjai is védhették a létesítményt

Úgy látszik, hiába: beszakadt az útpálya és a vasúti sín is megrongálódott szombat hajnalban.

Azzal kapcsolatban, hogy magyar idő szerint hajnali 5 órakor egy teherautó felrobbant a Krím-félszigetet Oroszországgal összekötő Krími (más néven Kercsi) hídon, egy washingtoni agytröszt szakértője, Elizabeth Tsurkov felhívta a figyelmet: három hónapja orosz oldalak arról írtak, hogy a Krími hidat lehetetlen megtámadni.

Mint a The Guardian alapján a Portfolio írja, még az orosz kormányzathoz közel álló Komszomolszkaja Pravda is azt írta májusban, hogy Oroszország 20 féle módon védi a Krími hidat, köztük hadihajók, harci repülők, légvédelmi rendszerek, katonák, búvárok és az FSZB mellett még

erre a célra kiképzett katonai delfinekkel is.

A beomlott híd az Ukrajnában harcoló orosz csapatok utánpótlásának fontos útvonala. Az orosz Nemzeti Terrorizmusellenes Bizottság állítása szerint egy teherautó robbant fel az átkelőn, egy helyi illetékes Ukrajnát vádolta meg.

A hídon a járműforgalmat leállították, csakúgy mint a Moszkvából és Szentpétervárról Szimferopolba tartó legközelebbi vonatokat. Megkezdődött a kompforgalom újraindítsának előkészítése a Kercsi-szorosba.

A presztízsberuházásként kezelt, Vlagyimir Putyin orosz elnök által 2018-ban (4 évvel a félsziget elfoglalása után átadott), a Krímet az orosz gazdaságba integráló 19 kilométeres híd a leghosszabb ilyen átkelő Európában.

Kercs, 2022. október 8.
Az Ukrán Biztonsági Szolgálat által közreadott képen a Krími híd beomlott útpályája Kercs térségében 2022. október 8-án, miután az orosz Nemzeti Terrorizmusellenes Bizottság állítása szerint felrobbant egy teherautó az Ukrajnától elcsatolt Krímet és Oroszországot a Fekete- és az Azovi-tenger között összekötő átkelő közúti oldalán. Az útpálya beomlása mellett a vasúti híd szerkezete is megsérült.
MTI/EPA/Ukrán Biztonsági Szolgálat
Az Ukrán Biztonsági Szolgálat által közreadott képen a Krími híd beomlott útpályája Kercs térségében 2022. október 8-án, miután az orosz Nemzeti Terrorizmusellenes Bizottság állítása szerint felrobbant egy teherautó az Ukrajnától elcsatolt Krímet és Oroszországot a Fekete- és az Azovi-tenger között összekötő átkelő közúti oldalán. Az útpálya beomlása mellett a vasúti híd szerkezete is megsérült. MTI/EPA/Ukrán Biztonsági Szolgálat

Az ukrajnai helyzetről és az uniós szankciókról legutóbb Deák András a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézet tudományos főmunkatársa, Mészáros Zoltán délvidéki tanár, történész, valamint Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének igazgatója beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában.

(A nyitóképen: A Krími híd tüzét helikopterről oltják Kercs térségében 2022. október 8-án.)

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×