eur:
394.46
usd:
365.28
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Nyitókép: Pixabay.com

Varsó átfogó II. világháborús jóvátételi igényt adott át Berlinnek

Az államot, az áldozatok családtagjait és a kulturális javakat egyaránt kár érte Lengyelország szerint. A németek tisztázták a választ korábban.

Varsó a második világháborús jóvátételről szóló diplomáciai jegyzéket fog átadni Németországnak- jelentette be Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter hétfői sajtóértekezletén, közölve, hogy már aláírta a dokumentumot.

A jegyzék kifejezi a lengyel külügyi tárca azon meggyőződését, hogy a két félnek haladéktalanul lépéseket kell tennie annak érdekében, hogy tartós, átfogó és végleges módon, jogi és anyagi értelemben rendezzék az 1939-1945-ös német agresszió és megszállás következményeinek ügyét - fogalmazott Rau.

A rendezésnek tartalmaznia kell a német agresszió és megszállás által a lengyel államnak okozott anyagi és nem anyagi károkért járó jóvátételt, az áldozatoknak és családtagjaiknak fizetendő kártérítést, valamint az elrabolt lengyel kulturális javak és levéltári anyagok kérdésének rendszerszintű megoldását is - sorolta a külügyi tárca vezetője.

Mint mondta, a rendezésnek tartalmaznia kell a lengyel állami bankok 1939 és 1945 között elrabolt vagyonának visszaszolgáltatását, a német hitelszövetkezetek "rablótevékenységéből" eredő tartozások kiegyenlítését is, valamint a háború előtti németországi lengyel kisebbség meggyilkolt aktivistáinak teljes rehabilitációját és a németországi lengyel kisebbségi szervezetek veszteségeinek kompenzálását is.

A rendezés részét kell képeznie a második világháború lengyel áldozatai emlékezetének ápolását célzó megfelelő együttműködésnek is, valamint annak, hogy

a német hatóságok hatékony módon igaz képet mutassanak be társadalmuknak a háborúról és annak következményeiről,

különösen a Lengyelországnak és a lengyeleknek okozott károkról - hangsúlyozta Rau.

Szerinte az ilyen rendezés lehetővé teszi majd, hogy a lengyel-német kapcsolatok az igazságosságra és igazságra épüljenek, és elvezet a múlt fájdalmas fejezeteinek lezárásához, valamint biztosítja a kétoldalú kapcsolatok további fejlődését a "jószomszédi viszony és a baráti együttműködés szellemében".

A diplomáciai jegyzék újabb lépés a lengyel kormány részéről a folyamatban, miután az illetékes lengyel parlamenti bizottság szeptember elején ismertette a háború alatt elszenvedett, több mint 527,8 ezermilliárd forintnak megfelelő lengyel veszteségekről szóló jelentését.

Ennek alapján a lengyel szejm szeptember közepén csaknem egyhangúlag megszavazott határozatában politikai, történelmi, jogi és pénzügyi felelősségvállalásra szólította fel Németországot.

A német kormány szeptember elején úgy reagált, hogy az ügyet lezártnak tekinti,

mivel Lengyelország 1953-ban lemondott a háborús jóvátételről.

Az egykori Német Demokratikus Köztársaság és a volt Szovjetunió közötti 1953-es megállapodás nyomán az akkori kommunista Lengyel Népköztársaság kormánya nyilatkozatban lemondott a szovjet blokknak járó német jóvátétel neki ítélt részéről.

A lengyel kormány szerint a szovjet nyomásra tett nyilatkozat - amely a Trybuna Ludu kommunista napilapban 1953 augusztusában jelent meg jegyzék formájában - nem kötelező erejű nemzetközi jogforrás.

Bejelentések szerint hétfő este Varsóba érkezik kétnapos látogatásra Annalena Baerbock német külügyminiszter.

Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×