eur:
392.92
usd:
363.36
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Orosz katonák a Donyeck megye déli részén fekvő Volnovahában 2022. március 26-án. Az orosz csapatok által blokád alá vont kisváros lakóépületeinek 85 százaléka megsemmisült a harcokban. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
Nyitókép: Szergej Ilnyickij

Németország befogadná a mozgósítás elől menekülő oroszokat

Kivételes helyzet: politikai egység mutatkozik abban, hogy menedéket adnának a mozgósítás és a hadkötelezettség elől az országba érkező orosz állampolgároknak.

Olaf Scholz kancellárral az élen elítélték a német politikusok az orosz elnök által elrendelt részleges mozgósítást. Egybehangzó értékelések szerint ezzel a háború újabb szakasza kezdődik, még több áldozattal és még több menekülővel. Az Európai Unió készül arra, hogy közös politikát dolgozzon ki a háború elől menekülők, köztük az orosz dezertőrök befogadására. Németország már közölte, hogy készen áll erre.

Nem sokkal az után, hogy Vlagyimir Putyin bejelentette a tartalékosok mozgósítását, kormánypárti és ellenzéki német politikusok egyaránt sürgették a háborúban való részvételt megtagadó, illetve az emiatt menekülő oroszok könnyített befogadását.

Menedéket kell biztosítani azoknak az oroszoknak a számára, akik nem kívánnak részt venni Putyin Ukrajna elleni, a nemzetközi jogot sértő, gyilkos háborújában – hangsúlyozta Irene Mihalic, a kormánykoalíciós Zöldek Pártjának parlamenti frakcióvezetője.

Dirk Wiese szociáldemokrata frakcióvezető-helyettes arra hívta fel a figyelmet, hogy Oroszországban rendkívül szigorú büntetés vár azokra, akik megtagadják a katonai szolgálatot. A kormánypárti politikus szerint ez már önmagában elegendő a háború elől menekülők befogadására.

Az ellenzék vezető erejének számító konzervatív CDU/CSU politikusa, Johann Wadephul szerint humanitárius vízumot kell biztosítani. Ez a vízum azokat a katonákat is megilletné, akik nyíltan szembehelyezkednek Vlagyimir Putyin rezsimjével – tette hozzá.

Teljes támogatásáról biztosította politikustársainak követelését Nancy Faeser szociáldemokrata belügyminiszter.

A Frankfurter Allgemeine Zeitungnak nyilatkozva emlékeztetett arra, hogy Németországban korábban is nemzetközi védelemben részesültek azok a dezertőrök, akiket hazájukban súlyos megtorlás fenyeget.

"Aki bátran szembehelyezkedik Vlagyimir Putyin orosz elnök rezsimjével, és ezért a legnagyobb veszély fenyegeti,

politikai üldözés miatt menedékjoghoz folyamodhat Németországban"

– fogalmazott a miniszter.

Sajátos módon szembehelyezkedett ugyanakkor a belügyminiszter álláspontjával Andrij Melnyk, Ukrajna berlini nagykövete. A diplomatai korábbi, a német politikusokat bíráló kijelentéseivel több alkalommal is nagy vihart kavart. Ezúttal annak a nézetnek adott hangot, hogy a menedékjog megadását egyfajta biztonsági vizsgálatnak kell megelőznie. Ebből kiindulva a német törekvéseket "hamis megközelítésként" jellemezte.

"Azoknak a fiatal oroszoknak, akik nem akarnak azonosulni a háborúval, Putyint és rasszista rezsimjét kellene megdönteniük, nem pedig lelépni, és nyugaton az édes életet élvezni" – hangoztatta a nagykövet.

Melnyk utolsó napjait tölti Berlinben. A közelmúltban ugyanis hazarendelték, értesülések szerint külügyminiszter-helyettes lesz.

Az orosz mozgósításról is beszélt Demkó Attila az InfoRádió Aréna című műsorában:

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×