eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Mekka, 2018. augusztus 22.A Kába-szentély a szaúd-arábiai Mekka Nagy Mecsetjének közepén 2018. augusztus 22-én, a mekkai zarándoklat, a háddzs alatt. (MTI/EPA/Mohamed Szaber)
Nyitókép: Mohamed Szaber

Mekkába zarándokolt egy jemeni a királynőért, letartóztatták – videó

Nem azzal volt a baj, hogy a nagy zarándoklatot, az umrát nem muszlimért tette meg, hanem hogy egy feliratot tartott feje fölé ezzel kapcsolatosan.

A férfi a közösségi médiában tett közzé videót tettéről, melyben a következő feliratot emelte magasba: "Umra II. Erzsébet királynő lelkéért, kérjük Istent, hogy fogadja őt a mennyben és az igazak között".

A felvétel bejárta a szaúdi közösségi médiát, az emberek azonnal letartóztatását követelték: Szaúd-Arábia ugyanis megtiltja a zarándokoknak, hogy feliratokat vigyenek magukkal vagy szlogeneket skandáljanak, amikor Mekkába utaznak – írja a The Guardian.

Az elfogadott, hogy elhunyt muszlim nevében járja ki valaki a zarándoklatot, de nem muszlim vallásúak esetében a vallás szerint erre nincs lehetőség.

II. Erzsébet pedig nemcsak hogy nem muszlim volt, hanem az anglikán egyház feje, így elméletileg az umra nem is érvényes.

A biztonsági erők a Nagy Mecsetnél "letartóztattak egy jemeni állampolgárságú lakost, aki egy videóban transzparenssel jelent meg a Nagy Mecset belsejében, megsértve az umrára vonatkozó előírásokat és utasításokat" – áll az állami média közleményben. A férfival szemben megtették a szükséges jogi lépéseket.

Az állami tévé bemutatta a férfi által készített videót is, de a feliratot olvashatatlanná tették.

Az umra az a típusú zarándoklat, melyet a muszlimok az év bármely részében megtehetnek, szemben a haddzsal, melynek szabott ideje van.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 21:32
×
×
×
×