eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Karl Lauterbach német egészségügyi miniszter nyilatkozik a sajtó képviselőinek az Európai Unió Foglalkoztatási, Szociálpolitikai, Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Tanácsának (EPSCO) ülése előtt Brüsszelben 2022. március 29-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Koronavírus-félelem: új szabályokat fogadott el a német kormány

A maszk mindenek felett, iskolabezárásról, illetve a különböző szabadidős korlátozásokról szó sem lehet – ezek a súlypontok abban a törvénytervezetben, amelyet a német kormány fogadott el a koronavírus-járvány várható újabb, őszi hullámának megfékezésére. Ugyanakkor szükség lehet a home office életbe léptetésére.

Az egészségügyi miniszter, Karl Lauterbach, valamint az igazságügyi miniszter, Marco Buschmann által bemutatott intézkedések október 1-jén lépnek életbe, és 2023 április 23-ig hatályosak. A parlament mindkét házának még jóvá kell hagynia, ami azt is jelenti, hogy bizonyos módosításokra kerülhet sor.

A tervezet szakértők szerint meglehetősen liberális, a tartományok több területen is szabad kezet kapnak.

Országos szinten csupán az FFP2-es maszk viselése kötelező, de az is csak a távolsági vonatokon, valamint a repülőgépeken.

A hat és tizennégy év közötti gyermekeknek elegendő az orvosi maszk is. Ugyancsak országos szintű a maszkviselési, továbbá tesztelési kötelezettség a kórházakban, a szociális, valamint az idősotthonokban. Ez a kötelezettség egyaránt vonatkozik az ott dolgozókra, valamint a látogatókra.

Az egészségügyi miniszter szerint ez az "eszköztár" elegendő lesz az őszre várható járványhullám leküzdésére. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a tartományok minden lehetőséget megkapnak az adott helyzetre való megfelelő reagálásra.

A miniszter a járvánnyal kapcsolatos kormányzati politika legfőbb céljának a halálozások, továbbá a munkából történő kiesések magas számának elkerülését nevezte. Utalt arra is, hogy a tizenhat német tartomány a járványhelyzet függvényében különböző szigorításokat léptethet életbe. Így egyebek között elrendelheti a maszkviselési kötelezettséget a városi közlekedésben, vagy akár a nyilvános belső helyiségekben. Ez alól kivételt kaphatnak a friss negatív teszttel rendelkezők, valamint azok, akik három hónapon belül bizonyítottan gyógyultak, illetve oltottak.

A tartományi parlamentek dönthetnek arról is, hogy a tesztet kötelezővé tegyék különböző létesítményekben, így egyebek között a börtönökben, a menekült-, illetve gyermekotthonokban. Az ötödik osztálytól az iskolákban, továbbá más oktatási intézményekben ugyancsak maszkviselési kötelezettséget léptethetnek életbe abból a célból, hogy az oktatás normális menete fenntartható legyen.

A járványhelyzet esetleges súlyosbodása esetén lehetőségük lesz arra is, hogy kötelelő maszkviselést rendeljenek el nagyobb rendezvények belső helyiségeiben, de szabadtéren is. Elrendelhetik továbbá a másfél méteres minimális távolságtartást, valamint a jelenlévők számának korlátozását.

Az iskolák bezárását mindkét miniszter nyomatékosan kizárta.

Az egészségügyi miniszter szerint a diákok szenvedtek a legtöbbet a járvány miatt, ezért az iskolai bezárásokat el kell kerülni.

A járványhelyzet súlyosbodására több német médium szerint felkészül a munkaügyi minisztérium is. Hubertus Heil miniszter azon dolgozik, hogy a munkaadók számára előkészítse a távmunka, azaz a home office felajánlásának kötelezettségét. Eszerint a munkaadók kötelessége lesz, hogy felajánlják az otthoni munka lehetőségét a munkavállalók számára.

De a tervezett kötelezettségek közé tartozik az is, hogy a munkahelyen dolgozók számára is megfelelő védelmet biztosítsanak. Így egyebek között szó van a szükséges higiéniai feltételek szavatolásáról, valamint a munkahelyen belüli személyes érintkezések korlátozásáról. A munkaadókat kötelezhetik arra is, hogy a munkahelyen dolgozók számára heti két alkalommal ingyenes tesztet biztosítsanak.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×