eur:
395.93
usd:
369.51
bux:
71926.64
2024. július 2. kedd Ottó
Kínai harci gépet töltenek fel üzemanyaggal a levegőben, egy meg nem nevezett terület légterében 2022. augusztus 4-én. A Tajvant magáénak tekintő Kína szuverenitása megsértésének tekinti Nancy Pelosi amerikai képviselőházi elnök augusztus 3-i tajvani látogatását, és válaszul több hadgyakorlatot kezdett a sziget körül, amelyek egy része benyúlik a tajvani vizekre is.
Nyitókép: MTI/AP/Hszinhua

Kína beszáll egy gigantikus orosz hadgyakorlatba

A kínai védelmi minisztérium szerdai bejelentése ez.

Kína is részt vesz a nagyszabású orosz Vosztok(Kelet)-2022 hadgyakorlaton - jelentette be szerdán a pekingi védelmi minisztérium.

A tárca tájékoztatása szerint kínai kontingens is lesz az augusztus 30. és szeptember 5. között tartandó manőveren, amelyen orosz csapatok mellett egyebek között indiai, fehérorosz, mongol és tádzsik katonák is részt vesznek.

Peking ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a kínai részvételnek a hadgyakorlaton nincsen köze a jelenlegi nemzetközi és regionális helyzethez, az sokkal inkább egy évek óta hatályos kétoldalú megállapodás részét képezi.

"A cél a gyakorlati és baráti együttműködés elmélyítése a résztvevő országok hadseregeivel, javítva a stratégiai összehangolást és erősítve a különböző biztonsági fenyegetések elleni készültséget" - olvasható a tárca állásfoglalásában.

Legutóbb 2018-ban tartottak Vosztok hadgyakorlatot, amelyen Kína akkor első alkalommal képviseltette magát.

Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök hivatali ideje alatt szorosabbá vált Peking és Moszkva viszonya. Röviddel az Ukrajna elleni orosz háború megindítása előtt Moszkva és Peking minden korábbinál szorosabb partnerséget jelentett be.

Címlapról ajánljuk
Patthelyzet a választások miatt: a szakértő szerint leállhat Franciaország

Patthelyzet a választások miatt: a szakértő szerint leállhat Franciaország

A Mathias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója szerint már az első választási forduló után biztosra vehető, hogy Emmanuel Macron nem tud többséget alakítani a francia nemzetgyűlésben, egy esetleges koalíció létrejötte pedig egyrészt kétséges, másrészt törékeny lenne. Yann Caspar arról is beszélt az InfoRádióban, hogy erőszakos eseményektől tart.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Új koncepcióval terjeszkedik tovább az Ikea

Új koncepcióval terjeszkedik tovább az Ikea

Manhattan híres Ötödik sugárútja eddig leginkább luxusüzleteiről volt ismert, hamarosan azonban a hétköznapi használati tárgyakat árusító Ikea is ide költözik. Az Ingka Investments, az Ikea fő kiskereskedőjének, az Ingka Groupnak a befektetési ága bejelentette, hogy kisebbségi részesedést szerez egy új toronyban, amelyet New York City első számú kiskereskedelmi utcáján alakítanak ki. Ezzel megnyílik az út a svéd bútorcsoport számára, hogy "vásárlói találkozóhelyet" nyisson az ikonikus bevásárlónegyedben - számolt be a Financial Times.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×