eur:
392.88
usd:
363.36
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Ukrajna, zaporizzsjai atomerőmű, orosz katona
Nyitókép: Newsnpr

Ukrán atomerőmű - Még mindig nem múlt el a veszély

A zaporizzsjai nukleáris erőmű ügyében legutóbb az orosz ENSZ-nagykövet szólalt meg.

Vaszil Nebenzia elutasította, hogy fegyvermentes övezetté nyilvánítsák az erőmű területét. Erről a porfolio.hu számolt be, a brit The Guardian cikke alapján.

Az orosz diplomata arra hivatkozott, hogy ezzel akár terrorista támadásoknak is kitehetnék a zaporizzsjai reaktorokat, hiszen nem lenne a helyszínen olyan erő, amely megvédhetné az erőművet.

Korábban Antonio Gutteres ENSZ-főtitkár is arra szólította fel az oroszokat, hogy vonják vissza az erőmű területéről a katonáikat és szállítsák el az ott levő fegyvereket.

A portál idézi a világszervezet első emberét, aki azt mondta: "A létesítményt nem szabad katonai műveletek részeként használni. Ehelyett sürgősen technikai szintű megállapodásra van szükség a demilitarizációról a térség biztonságának szavatolása érdekében."

Az Egyesült Államok nyilatkozatban már támogatta a fegyvermentes övezet létrehozását.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×