eur:
392.88
usd:
363.43
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
A Hágai Közegészségügyi Hivatal egyik munkatársa majomhimlő elleni oltást készít elő Rijswijkben 2022. július 25-én. A hágai és az amszterdami hivatal elkezdi a különösen veszélyeztetett csoportok majomhímlő elleni oltását. Az utóbbi hónapban Európa több országában vettek nyilvántartásba majomhimlővel fertőzött embereket.
Nyitókép: MTI/EPA/ANP/Phil Nijhuis

Már gyerekeket is megfertőzött a majomhimlő

Kis számban ugyan, de kiskorúak is megfertőződtek a kórokozóval.

A 2022-ben világszerte terjedni kezdő majomhimlő okozta fertőzések több mint 80 százalékát Európából jelentették - írta összefoglaló cikkében a Portfolio. A majomhimlő által jelentett kockázat globálisan mérsékelt, de Európában egyedül a WHO magasnak minősítette.

Az Our world in data statisztikái szerint Spanyolországban több mint 3700, az Egyesült Királyságban és a németeknél egyaránt 2400 feletti, a franciáknál 1800-at meghaladó majomhimlős beteget találtak eddig.

Egy orvosi szaklapban megjelent tanulmány szerint az április vége-május eleje óta igazolt fertőzöttek 98 százaléka meleg vagy biszexuális férfi volt, 41 százalékuk immunhiányos. Hasonló tapasztalatokról számolt be az amerikai járványügyi hatóság, a CDC is.

Mindazonáltal a betegséget bárki elkaphatja, a gyerekek is. Az USA-ban két gyerek – egy csecsemő és egy kisgyermek – már el is kapta a vírust, és Hollandiából is jelentettek fertőzött gyereket.

Alapesetben a majomhimlő szoros bőrkontaktussal terjed, de akár tárgyak közös használatával is. A szakértők nem zárják ki a légúti terjedést sem, de erre inkább akkor van esély, ha valaki együtt él, lakik egy fertőzöttel. A mostani járványban érintettek 95 százaléka ugyanakkor a gyanú szerint szexuális aktus közben fertőződhetett meg.

  • A majomhimlő egy zoonózis, vagyis állatról emberre terjedő fertőzés.
  • Először 1958-ban laboratóriumi majmokban észlelték, de nem tudni, ők honnan kapták el.
  • Az első emberi majomhimlős esetet 1970-ben jegyezték fel a Kongói Demokratikus Köztársaságban.
  • A betegség Közép- és Nyugat-Afrika országaiban azóta is előfordul, Afrikán kívül azonban a mostani járványig csak onnan behurcolt esetek fordultak elő.
Címlapról ajánljuk
Feledy Botond: akár a harmadik legnagyobb frakció is lehet a Patrióták Európáért

Feledy Botond: akár a harmadik legnagyobb frakció is lehet a Patrióták Európáért

Több párt érdeke, hogy az Európai Parlament kitolja a frakciók bejelentésének időpontját. Eredetileg július 4. éjfélkor jár le az informális határidő, az EP alakuló ülésére pedig július közepén kerülhet sor – mondta Feledy Botond. Arra is felhívta a figyelmet, hogy egy frakció megléte és a létszáma meghatározza azt, hogy pénzügyi forrásokban, pozíciókban, felszólalásokban milyen erőt képviselhet majd az Európai Parlamentben.

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×