eur:
393.07
usd:
363.51
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Önkéntesek takarítják a romokat egy orosz légitámadást követően Harkivban 2022. március 28-án. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
Nyitókép: MTI/EPA/Roman Pilipej

Már a rakétáktól sem félnek Ukrajnában

Az orosz hadsereg egyre gyakrabban támad civil célpontokat. Ennek ellenére az ukránok többsége már figyelmen kívül hagyja a légiriadót.

A minap a közép-ukrajnai Vinnicja városában történt halálos áldozatokkal járó rakétatámadás. De már azok sem vonulnak óvóhelyekre, akik korábban megtették.

Az ukrán hatóságok éppen ezért arra kérnek mindenkit, ne hagyják figyelmen kívül a légiriadót. Bárhol, bármikor becsapódhat egy rakéta emberéleteket követelve. A lakosság könnyelmű hozzáállása miatt már azt tervezik, hogy

büntető eljárást indítanak azok ellen, akik figyelmen kívül hagyják a légiriadót.

A parlamentben benyújtott törvénytervezet jelentős pénzbírságot, közmunkát vagy szabadságkorlátozást ír elő. Az intézkedésre azért van szükség, mert a legtöbb kávézó, étterem bevásárlóközpont a légiriadó ideje alatt is zavartalanul működik.

Annak ellenére, hogy egy alkalommal már Kárpátalját is érte légitámadás, az emberek többsége itt sem vonul óvóhelyre a légiriadó idején. Sokan az elejétől kezdve fittyet hánytak a figyelmeztetésre. De a háború majdnem 5 hónapja alatt már azok is belefáradtak ebbe, akik korábban még minden szabályt betartottak.

Megyesi Csabáék a munkácsi járásban, Beregrákoson élnek. A községben nincs felszerelve sziréna, így azt nem hallhatják. Legfeljebb az internetről vagy a légiriadót jelző applikáción keresztül tájékozódnak a veszélyhelyzetről. Az alkalmazást azonban már letörölték a telefonjukról, mert nem egyszer fordult elő, hogy az éjszaka közepén megszólaló ijesztő hang felkeltette a nagy nehezen elaltatott kisfiukat. Az első kárpátaljai légiriadót is átaludták. Azt mesélték, hogy nem is hallottak semmit. Csak másnap reggel a Facebookon látták, hogy ez volt az első légiriadó.

A felesége ugyan letöltötte az applikációt a telefonjára, de amikor az jelezést adott, mégsem mentek le a pincébe. A kisfiuk két és fél éves és sokszor felébredt a riasztásra. Ezért már egy hónapja letörölték az applikációt. Csak a Facebookon látják, vagy egy online térképen követik nyomon, hogy éppen van-e valahol légiveszély.

Azt mondta, hogy

a támadások amúgy sem változtatták meg lényegesen az életüket.

Legfeljebb csak annyiban módosult a napi rutinjuk, hogy légiriadó idején, ha éppen a gyerekkel a játszótéren vagy a faluban vannak, akkor hazamennek. Egyébként élik az életüket, járnak dolgozni.

Megyesi Csaba hozzátette még, hogy az éjszakai légiriadókat átalusszák, de a késő esti jelzéseknél általában még egy darabig ébren maradnak és imádkoznak.

Kárpátalján a napokban jelezték a 100. légiriadót.

A háború kezdete óta, a megyében, mintegy 118 órán keresztül volt légiveszély. Az első légiriadót március 12-én hajnalban rendelték el. Azóta előfordult olyan nap is, amikor 4-szer zengtek a szirénák.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×