eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Female hands pouring water in glass cup from a kitchen faucet. Woman hands filling the glass of water. Filling glass of water from stainless steel kitchen faucet
Nyitókép: PixelsEffect/Getty Images

Vízkorlátozások jöhetnek több olasz, turisták által kedvelt tartományban is

Az olasz kormány öt tartományt nyilvánított katasztrófa sújtotta területnek az aszály miatt.

Emilia-Romagna, Friuli-Venezia Giulia, Lombardia, Veneto és Piemont tartományra vonatkozik a római kormány hétfőn este életbe léptetett rendkívüli segélycsomagja, amely több mint 36 millió euróval segíti a rendkívüli szárazság sújtotta térségeket - közölte a miniszterelnöki hivatal.

Mindegyik régió az ország északi részén, a Pó folyó vízgyűjtő medencéje mentén fekszik. A térséget év eleje óta rendkívüli szárazság sújtja, szinte teljesen elmaradt a csapadék.

A rendkívüli kormányülésen csaknem tizenegymillió euró támogatásról határoztak Emilia Romagna számára, kilencmilliót kap Lombardia, több mint hétmillióban részesül Piemont, majdnem ötmilliót kap Veneto, több mint négymillióval segítik Friuli Venezia Giuliát.

Maria Stella Gelmini, a kormány és a tartományok közötti kapcsolatokért felelős miniszter bejelentése szerint a csomag részleteit a következő napokban hozzák nyilvánosságra. A tervek között szerepel egy vízügyi kormánybiztos kinevezése, valamint helyi vízkorlátozások bevezetése.

A Coldiretti termelői szövetség emlékeztetett, hogy az aszály sújtotta térség az ország éleskamrájának számít. Mintegy 270 ezer agrárvállalkozás működését nehezíti a több mint fél éve tartó csapadékhiány.

A legnagyobb olasz folyó, a Pó vízszintje hetven év óta nem volt ennyire alacsony.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×