eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár (k), Pekka Haavisto finn külügyminiszter (b) és Ann Linde svéd külügyminiszter sajtóértekezletet tart 2022. július 5-én, miután Finnország és Svédország aláírta a NATO-csatlakozási jegyzőkönyvet a védelmi szövetség brüsszeli székházában. Finnország és Svédország május 18-án nyújtotta be NATO-csatlakozási kérelmét a szövetséghez.
Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Történelmi aláírás Brüsszelben

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kedden kijelentette: arra számít, hogy a szövetséges tagállamok minél előbb ratifikálják Finnország és Svédország csatlakozását a NATO-hoz.

Svédország és Finnország kedden írta alá a csatlakozási jegyzőkönyvet, miután a szövetséges tagállamok nagykövetei Brüsszelben jóváhagyták a múlt heti madridi NATO-csúcstalálkozó döntését a két ország belépéséről. A NATO részéről a tagországok nagykövetei látták el kézjegyükkel a jegyzőkönyveket.

A főtitkár az aláírást követő sajtótájékoztatón köszönetet mondott Finnországnak, Törökországnak és Svédországnak építő jellegű hozzáállásukért. "A madridi csúcstalálkozón aláírt háromoldalú megállapodás lehetővé tette, hogy eljöjjön ez a mai nap.

Mindhárom fél keményen dolgozik a megállapodás végrehajtásán, különösen a terrorizmus elleni küzdelem területén"

- jelentette ki.

A madridi csúcson Recep Tayyip Erdogan török elnök felhívta a figyelmet, hogy a török törvényhozás csak akkor hagyja jóvá Finnország és Svédország csatlakozási jegyzőkönyvét, ha a két ország teljesíti a háromoldalú megállapodásban vállaltakat, és eleget tesz Törökország kéréseinek a fegyverexporttal és terrorellenes harccal kapcsolatban, továbbá együttműködik Ankarával a terroristagyanús személyek kiadatásában.

Ann Linde svéd és Pekka Haavisto finn külügyminiszter a keddi sajtótájékoztatón köszönetét fejezte ki, hogy csatlakozásukhoz "erős támogatást" kaptak a NATO-tagországoktól.

"Meggyőződésünk, hogy a tagságunk megerősíti a NATO-t és hozzájárul az euroatlanti térség stabilitásához, országunk mindet megtesz, hogy felszámolja a terrorizmus minden formáját" - jelentette ki Ann Linde. A finn külügyminiszter hozzátette: reméli, hogy a tagországok a lehető leggyorsabban jóváhagyják a csatlakozási jegyzőkönyveket.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×