eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Koronavírus elleni oltásra várakozó férfi egy bécsi oltóközpontban 2021. november 22-én, a koronavírus-járvány miatt elrendelt tíznapos teljes lezárás első napján. Ausztriában 2022. február 1-jétől kötelező lesz a koronavírus elleni védőoltás.
Nyitókép: MTI/AP/Vadim Ghirda

Mély nyomot hagyott a válságok sorozata Ausztriában is

A súlyosbodó pénzügyi gondok miatt panaszkodnak az osztrák családok is. Egy friss felmérés szerint Felső-Ausztriában elsősorban a többgyermekes családok aggódnak a jövő miatt. Ezzel egy időben a nemzeti statisztikai hivatal felhívta a figyelmet arra, hogy Ausztriában tartós inflációs nyomás várható.

A két éve tartó válságok – a koronavírus-járványtól az ukrajnai háborúig – jelentős mértékben megnehezítették a családok életét Felső-Ausztriában.

Az IMAS közvélemény-kutató intézet által végzett felmérésből kitűnt, hogy a családok többségét pénzügyi gondok sújtják, különös tekintettel a gyermekekre fordított kiadásokra.

Emelkednek a mindennapi élet költségei. A családok csaknem háromnegyede panaszkodott amiatt, hogy az áramra, illetve a fűtésre fordított összegek nagy terhet jelentenek.

Az adatokból kitűnt, hogy az emelkedő megélhetési költségek elsősorban a többgyermekes családokat sújtják az ország negyedik legnagyobb tartományában.

A családok 40 százaléka vélekedett úgy, hogy az iskolai kirándulások, a téli sítanfolyamok, illetve a különböző sportrendezvények finanszírozása egyre nagyobb kihívás. Ugyanez vonatkozik a korrepetáló jellegű oktatás költségeire is.

A felmérés rámutatott arra is, hogy a családok többségét már most a jövő, az ősz foglalkoztatja.

Tíz megkérdezett közül nyolc vélte úgy, hogy a létfenntartási, illetve az energiaköltségek jelentős növekedése fenyeget.

Ugyancsak tíz válaszadó közül nyolc fogalmazott úgy: aggódik amiatt, hogy a jövőben keresete is csökkenni fog.

Aggasztja az osztrákokat az is, hogy ősztől a koronavírus-járvány újabb hulláma várható. A megkérdezettek mintegy kétharmada tart attól, hogy a járvány újabb hullámával ismét az élet megbénulása fenyeget.

Az osztrák nemzeti statisztikai hivatal ezzel egy időben tette közzé jelentését arról, hogy nem szűnik a magas inflációs nyomás Ausztriában.

Az áprilisi 26,0 százalék után májusban 25,1 százalékkal emelkedtek a nagykereskedelmi árak az országban az egy évvel korábbihoz képest. Havi bázison 1,0 százalékos volt az áremelkedés.

A legnagyobb árfelhajtó tényező a szilárd üzemanyagok árának emelkedése volt - hangsúlyozta az MTI által ismertetett jelentés.

A kőolajtermékek ára 95,3 százalékkal, a műtrágyák és agrokémiai termékek ára 77,4 százalékkal, a vas és acéltermékeké 67,2 százalékkal emelkedett éves bázison. A motorbenzin, beleértve a gázolajat 59,5 százalékos nagykereskedelmi áremelkedést ért el májusban.

A gabonafélék, a vetőmagok és állati takarmányok ára pedig 59,2 százalékkal emelkedett.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×