eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Nyitókép: Pixabay

Nem titkosszolgálati akció, hanem késes támadás volt az egyik lengyel olajcégnél

Egy országos politikai vitával lehet kapcsolatban az ügy.

Késes támadás történt kedd hajnalban a PKN Orlen lengyel vállalat közép-lengyelországi Plockban működő olajfinomítójánál. A korábban pszichiátrián kezelt támadó azt állította, hogy tiltakozni akart a PKN Orlen és a Lotos állami olajvállalat tervezett fúziója ellen, amely országos politikai vita tárgya. Az ügyben Jacek Sasin lengyel kormányfőhelyettes is megszólalt.

A támadó - egy 41 éves plocki lakos - az üzem egyik biztonsági őrét támadta meg a bejáratnál, és súlyos sebesülést okozott neki. Az őrt kórházba szállították, állapota stabil - jelentette a TVP Info közszolgálati hírtelevízió. A többi biztonsági őr elfogta a támadót, és átadta a rendőrségnek. A helyszínen ügyészségi és rendőrségi vizsgálat folyik, de átkutatják az őrizetbe vett elkövető lakását is.

A plocki ügyészség szóvivője közölte: a férfi a támadáskor titkosszolgálati tisztviselőnek mondta magát és azt állította, hogy szolgálati parancsot teljesít. A szóvivő arról is beszámolt, hogy az elkövető autójában játékfegyvert és hanggránátokat találtak. A támadót korábban pszichiátrián kezelték.

Jacek Sasin lengyel kormányfőhelyettes, kincstárügyi miniszter kedd délelőtt a kelet-lengyelországi Lublinban a Három Tenger Kezdeményezés Önkormányzatainak második kongresszusán a TVP Infónak azt mondta: lehet a támadás motivációja az is, hogy az ellenzék "folyamatos gyűlöletbeszédet" folytat a kormány ellen. "Térjetek észhez, (...) ne terjesszétek a közvéleményben az Orlen és a Lotos fúziójáról szóló hamis információkat" - szólította fel Sasin az ellenzéki politikusokat.

Ezzel arra utalt, hogy több ellenzéki politikus gazdasági és energiabiztonsági érvekre is hivatkozva bírálja a PKN Orlen állami üzemanyag- és energiaszolgáltató nagyvállalat és a Lotos fúzióját.

Címlapról ajánljuk
Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Az évente megépülő húszezer új lakás nagyon elenyésző szám a négy és fél milliós országos lakásállományhoz képest – mondta az InfoRádióban az MBH Jelzálogbank vezérigazgatója. Nagy Gyula arról is beszélt, hogy az otthonfelújítási programban a nyílászárócsere a legolcsóbb beruházás, a homlokzati és födémszigetelés viszont jelentős kiadásokkal jár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Romokban az oroszok legfontosabb támaszpontja, kritikán alul teljesít az ukrán légvédelem - Háborús híreink szombaton

Romokban az oroszok legfontosabb támaszpontja, kritikán alul teljesít az ukrán légvédelem - Háborús híreink szombaton

Az ukrán vezérkar szerint a folyamatos dróntámadások következtében lényegében használhatatlanná vált az orosz Fekete-tengeri Flotta Krím-félszigeten található támaszpontja. Az orosz Iszkander-M rakéták egy hét alatt harmadszor ütöttek rajta a Mirhorodban található ukrán légibázison. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×