eur:
393.09
usd:
363.27
bux:
0
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Orosz támadásban lerombolt épület a dél-ukrajnai Odessza közelében fekvő üdülőhelyen 2022. május 17-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Sztepan Franko

Három feltételt szabott az oroszokkal való tárgyaláshoz Ukrajna

Az ukrán tárgyalódelegáció tagja, Mihajlo Podoljak beszélt erről. Nyilatkozott arról is, hány hónap múlva lehet vége a háborúnak.

Mihajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egyik tanácsadója szerint amíg az orosz erőket vissza nem szorítják a lehető legközelebb az ukrán határ irányába, nem kapják meg a kért fegyvereket és nem erősítik meg az ukrán pozíciókat, addig nincs értelme tárgyalni Oroszországgal. Ezzel arra reagált, hogy Emmanuel Macron francia elnök korábban azt mondta, hajlandó közvetíteni Kijev és Moszkva között - írta a Telex.

A portál tudósítása szerint az ukrán delegáció egy másik tagja, David Arahamia pedig arról beszélt, hogy Kijev meg akarja erősíteni a pozícióit az érkező új nyugati fegyverszállítmányok segítségével, mielőtt újrakezdené a tűzszüneti tárgyalásokat Oroszországgal.

Podoljak a napokban úgy vélekedett, hogy szerinte a háború még két-hat hónapig tarthat, attól függően, hogy az ukrán erők mennyi fegyvert kapnak a nyugati országoktól, valamint hogy miként változik a hozzáállás Európában, Ukrajnában és Oroszországban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Kiderült: Magyarország történelmi méretű segítséget nyújt Ukrajnának

Kiderült: Magyarország történelmi méretű segítséget nyújt Ukrajnának

Az elmúlt napokban történelmi csúcsra ugrott Magyarország nettó áramexportja Ukrajna felé, mert az orosz támadások miatt kiesett ukrán energiatermelést óriásira pörgetett importból kénytelenek fedezni, és közben a nyári melegben felfutott az ukrán villamosenergia igény is. Mindez júniusban azt eredményezte, hogy az Ukrajnával szomszédos országok közül messze Magyarország exportálta a legtöbb áramot keleti szomszédunkba; és ez a hőségben várhatóan még hetekig így marad. Még a felpörgetett uniós áramimport sem elég azonban ahhoz Ukrajnában, hogy meg lehessen úszni a naponta sok órás áramszüneteket, amelyet országszerte éreznek az emberek. A szorult helyzetbe került ukránokon jórészt azért tudunk segíteni, mert az összekapcsolt európai árampiac részei vagyunk, és mindez kapóra jön például a magyarországi naperőmű tulajdonosok egy kis részének is, akik a nagykereskedelmi piacon értékesítik a villamos energiát.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×