eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Nyitókép: Pixabay

Nincs több korlátozás Szlovéniában

Az oltások népszerűsítésére nagy hangsúlyt helyeznek.

A leköszönő szlovén kormány hétfőn feloldotta a koronavírus-járvány megfékezésére hozott összes fennmaradt korlátozást és hatályon kívül helyezte a védekező intézkedéseket szabályozó fő rendeletet is - közölte a szlovén kormányzati kommunikációs hivatal (UKOM).

A kabinet a járványügyi szakértők javaslata alapján határozott úgy, hogy felold minden korlátozást, mivel a vírus dominánssá váló omikron variánsa miatt viszonylag kedvezőbben alakul a járványhelyzet. A kabinet egyben feloszlatta a járvánnyal foglalkozó, Mateja Logar vezette szakcsoportját is.

Ljubljana még április közepén eltörölte a járvány miatti intézkedések zömét. Egy utolsó rendelet szerint egyedül az egészségügyben kellett még maszkot hordani.

Logar a sajtónak úgy nyilatkozott: ezentúl a fertőzések megelőzésével és kezelésével foglalkozó kórházi szolgálatok döntik el, hogy szükség lesz-e a maszk viselésére, és ha igen, mikor.

A kormány jóváhagyott egy projektet is, amelynek célja a koronavírus elleni oltások népszerűsítése az ötven év feletti korcsoportokban. Ez alapján az egészségügyi minisztérium juttatásban részesíti azokat a háziorvosokat, akiknek betegei bizonyos százaléka megkapják a vakcinát.

Az elmúlt 24 órában 150 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az országban, és három személy hunyt el a vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeiben. Kórházban 38 beteget ápolnak, közülük ketten vannak intenzív osztályon. A valamivel több, mint kétmillió lakosú Szlovéniában eddig 1 265 598-an kaptak védőoltást, közülük 1 221 815-en mindkét adagot felvették.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×