eur:
394.78
usd:
365.41
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter megbeszélést folytat Vlagyimir Putyin orosz elnökkel (a képen nem látható) Moszkvában 2022. február 14-én.
Nyitókép: MTI/AP/Szputnyik/Alekszej Nyikolszkij

Szergej Lavrov: bizonyos tekintetben nincs jelentősége a finn és svéd NATO-tagságnak

Oroszország ellentmondást lát az érvelésben és geopolitikai lépésnek tekinti a bővítést, melynek egyik mozgatórugója a Kreml szerint, hogy a NATO az északi-sark felé terjeszkedjen.

Az észak-atlanti szövetség hosszú évek óta számol Finnország és Svédország területeivel a keleti terjeszkedési terveiben, és ezen országok évek óta részt vesznek a NATO hadgyakorlatain is. Ebben a tekintetben láthatóan nincs jelentősége a NATO-ba való felvételüknek – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy oroszországi konferencián kedden.

Hangsúlyozta, Moszkva nem lát okot arra, hogy Finnországnak és Svédországnak aggódnia kellene a biztonsága miatt.

"Ezért a döntésüket, amelyért Washington és a NATO minden bizonnyal lobbizott, geopolitikai lépésnek tekintjük Oroszország visszaszorításának céljával és a NATO azon terveivel összefüggésben, hogy tevékenységét az Északi-sarkvidékre is kiterjessze" - tette hozzá a TASZSZ tudósítása szerint.

Arról beszélt, hogy a finn elnök és a finn nagykövetek mindenhol úgy nyilatkoztak, hogy nem látnak veszélyt Oroszország részéről és a NATO-ba való felvétel az európai biztonsági helyzet változásaiból fakad, de ez nem logikus Szergej Lavrov elmondása szerint.

Oroszország figyelemmel fogja kísérni, hogyan használja fel a NATO Finnország és Svédország területeit, és "levonja a következtetéseit" - mondta Lavrov.

Kifejtette mindazonáltal, hogy az orosz álláspont szerint "abban a helyzetben, amikor Németország elvesztette függetlenségét, Franciaország pedig reménytelenül próbálja a stratégiai autonómiát szorgalmazni, az Európai Unió a tagságát tekintve is összeolvad a NATO-val".

Mint ismert, a svéd kormány hétfőn döntött a NATO-csatlakozási szándékról, amelyet a finnekkel együtt nyújtanak majd be a közeljövőben. Ann Linde svéd külügyminiszter kedden alá is írta Svédország hivatalos NATO-csatlakozási kérelmét.

Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×