eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Az ukrán elnöki sajtóhivatal által közreadott kép Volodimir Zelenszkij ukrán elnökről beszéde közben Kijevben 2022. április 2-án hajnalban.
Nyitókép: MTI/AP/Ukrán elnöki sajtóhivatal

"A győzelem napja" - Volodimir Zelenszkij üzent Vlagyimir Putyinnak

A gonosz mindig veszít – mondta éjszakai videoüzenetében az ukrán elnök. Beszélt az oroszországi "győzelem napjáról" is.

Éjszaka videoüzenetében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egyértelműnek nevezte, hogy Ukrajna a jó oldalon áll a háborúban, Oroszország pedig szerinte veszíteni fog, „mert a gonosz mindig veszít” – írja a The Guardian beszámolója alapján a hvg.hu.

Zelenszkij beszélt az oroszok vasárnapi, Bilohorivka elleni támadásáról, amelyben legalább hatvanan veszítették életüket, szerinte az oroszok civilekre mértek célzott csapást. A támadást sajtóinformációk szerint mindössze 27-en élték túl úgy, hogy az épületben kilencvenen voltak.

Odesszában lakóépületet ért csapás, Szumiban és Harkivnál pedig tüzérségi támadások voltak. „Mintha ma nem május 8. lenne, mintha holnap nem május 9. lenne, amikor a békének kellene a legfontosabb szónak lennie minden normális embernek” – jelentette ki Zelenszkij. Hétfőn Ukrajna is ünnepel: hétfőn tartják az Emlékezés és a Megbékélés napját, amikor a II. világháború végére emlékeznek.

Zelenszkij megköszönte Jill Biden és Justin Trudeau látogatását is, valamint beszámolt arról, hogy Ukrajna történetében először részt vett a G7-es országok tanácskozásán, ő maga pedig tárgyalt a horvát kormányfővel, a norvég parlament elnökével, valamint a német szövetségi alsóház elnökével is. Külön kiemelte, hogy Kijevben Bono zenélt, mindebből pedig levezette, hogy Ukrajna már a szabad világ és Európa része.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 7. 14:53
×
×
×
×