eur:
394.42
usd:
365.25
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Vlagyimir Putyin orosz elnök beszédet mond a 2022-es pekingi téli olimpián aranyérmet nyert sportolók állami kitüntetési ünnepségén a moszkvai Kremlben 2022. április 26-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Vlagyimir Putyin Ukrajna népét is üdvözölte a világháborúban aratott győzelem alkalmából

Több posztszovjet országot üdvözölt a világháborúban aratott győzelem alkalmából Vlagyimir Putyin.

Üdvözletet intézett a második világháborúban aratott győzelem 77. évfordulója alkalmából Vlagyimir Putyin orosz elnök Fehéroroszország, Kazahsztán, Kirgizisztán, Azerbajdzsán, Örményország, Moldova, Tádzsikisztán, Üzbegisztán, Türkmenisztán, a georgiai szakadár Abházia és Dél-Oszétia, valamint az ukrajnai szakadár donyecki és luhanszki "népköztársaság" vezetéséhez és népéhez, továbbá Georgia és Ukrajna népéhez.

A Kreml honlapján vasárnap közzétett üzenetében Putyin rámutatott, hogy ez a nap a nácizmust "mérhetetlen áldozatok és megpróbáltatások árán" legyőző katonák és hátországi dolgozók iránti háláé és tiszteleté. Az orosz vezető közös kötelességnek nevezte a nácizmus újjáéledésének megakadályozását.

Hangsúlyozta, hogy meg kell őrizni és tovább kell adni az utódoknak a közös szellemi értékeket, a háborús évek eseményeinek igazságát és a testvéri barátság hagyományait. Putyin azt kívánta az új generációknak, hogy legyenek méltóak apáik és nagyapáik emlékéhez, a veteránoknak pedig köszönetét fejezte ki, jó egészséget és hosszú életet kívánva nekik.

A donyecki és a luhanszki vezetőknek küldött üdvözlő táviratában Putyin úgy fogalmazott, hogy "ma katonáink, csakúgy, mint őseik" vállvetve harcolnak azért, hogy felszabadítsák szülőföldjüket "a náci szennytől". Mint mondta, biztos benne, "hogy 1945-höz hasonlóan a győzelem a miénk lesz".

Putyin az ukrán veteránokhoz és polgárokhoz intézett üzenetében azt hangsúlyozta, hogy "elfogadhatatlan a második világháborúban legyőzöttek ideológiai örököseinek revansa". Hangsúlyozta, hogy nem merülhet feledésbe azok emlékezete, akik a "közös győzelem" érdekében hoztak felbecsülhetetlen áldozatokat. Megjegyezte, hogy a nácizmus ma "ismét felüti a fejét, és megpróbálja erőltetni barbár, embertelen rendjét".

Az orosz államfő szívből gratulált az ukrán háborús veteránoknak és polgároknak a győzelem napja alkalmából, amit "közös nagy ünnepnek" nevezett. Lelki erőt, jó egészséget és hosszú életet kívánt a veteránoknak, az ukránoknak pedig "békés és igazságos jövőt".

A Kreml korábban közölte, hogy idén nem lesz külföldi vendége a moszkvai Vörös téren hétfőn megtartandó katonai díszszemlének.

A Kommerszant online kiadásának vasárnapi beszámolója szerint Kirill orosz pátriárka "ostobaságnak" nevezte a militarizmus vádját, melyet bírálói ellene megfogalmaztak.

"Csak egy dologra van szükségünk: a valódi szabadságra, függetlenségre azoktól a világhatalmi központoktól, amelyek ma sajnos ellenségessé válnak Oroszországgal szemben. Konszolidálnunk kell minden erőnket - a szellemieket és az anyagiakat egyaránt -, hogy senki ne merészelje fenyegetni hazánk szent határait" - mondta a pátriárka azt követően, hogy liturgiát mutatott be a Moszkvához közeli Kubinkában, az orosz fegyveres erők templomában.

Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×