eur:
394.58
usd:
366.66
bux:
71594.21
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Oil Or Gas Transportation With Blue Gas Or Pipe Line Valves On Soil And Sunrise Background
Nyitókép: onurdongel/Getty Images

Záródik az orosz gázcsap Lengyelország felé

Először csak lapértesülések voltak erről, ám ezeket mindkét fél megerősítette kedd este. Bulgária bajban.

Leállította az orosz Gazprom a gázszállítást Lengyelország felé - írja a Portfolio.hu, miután az erről szóló sajtóértesüléseket mind a lengyel, mind az orosz fél megerősítette.

A hivatalos megerősítés a lengyel állami gázcég, a PGNiG részéről érkezett meg először, a vállalat bejelentette, hogy a Jamal-szerződés szerinti gázt Oroszország szerda reggel 8 órától már nem küldi. A közlemény ugyanakkor hozzáteszi, hogy igyekszik helyreállítani a gázszállítást, amely viszont az orosz fél részéről szerződésszegés miatt áll, így kártérítési igénye lesz Lengyelországnak.

Anna Moskwa lengyel környezetvédelmi miniszter már sajtótájékoztatót is tartott arról, hogy az ország készen áll a leválásra az orosz szénhidrogénről és olajról, a gáztározók töltöttsége pedig 76 százalékon van jelenleg. Piotr Naimski államtitkár, a lengyel kormány energiaügyi megbízottja azt mondta, a leválás decemberben úgyis kényszer lenne már, lejár ugyanis a Jamalszerződés.

Az orosz lépést az válthatta ki, hogy Lengyelország nem hajlandó rubelben fizetni az orosz energiahordozóért, ahogyan ezt Oroszország elvárja, illetve az is hozzájárulhatott, hogy Varsó egy 50 orosz oligarchát és vállalatot tartalmazó listát állított össze, akiket/amelyeket szankció alá von.

Címlapról ajánljuk
Gálik Zoltán a Patrióták Európáért szövetségről: sok a kérdőjel, de akár teljesen új színezetet is adhatnak az EP-nek

Gálik Zoltán a Patrióták Európáért szövetségről: sok a kérdőjel, de akár teljesen új színezetet is adhatnak az EP-nek

Az 1970-es évek vége óta egyre több politikai kompetenciát szerzett az Európai Parlament, és frakcióinak – az Európai Tanács mellett – jelentős szerep jut az uniós jogalkotásban – mondta az InfoRádióban a Budapesti Corvinus Egyetem docense. Gálik Zoltán hozzátette: az EP-képviselőknek a politikai közösségformálás szempontjából is nagyon fontos a frakciótagság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Amerikai béketerv szivárgott ki Ukrajnáról, Nyugat-Európában bukkant fel egy orosz tengeralattjáró – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Amerikai béketerv szivárgott ki Ukrajnáról, Nyugat-Európában bukkant fel egy orosz tengeralattjáró – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Andrij Jermak, az ukrán elnök kabinetfőnöke kedden Washingtonban találkozott, hogy megvitassák a NATO-tagországok azon szándékát, miszerint Ukrajnát közelebb hozzák a szövetséghez. A találkozóra éppen egy héttel a washingtoni NATO-csúcstalálkozó előtt került sor - számolt be a Reuters. Az ukrajnai háború kezdete óta legalább két esetben is tevékenykedtek orosz tengeralattjárók Írország partjainál – írta meg a Bloomberg hírszerzési források alapján. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×