eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Megrongálódott lakóépületek romjai között tolja kerékpárját egy férfi a délkelet-ukrajnai Mariupolban2022. március 10-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
Nyitókép: MTI/AP/Jevhen Maloletka

Elindult egy konvoj Mariupolból – videó

Nagyjából kétezren tudták elhagyni a várost pénteken.

A mariupoli helyi hatóságok közlése szerint autók és 42 busz indult el a hetek óta ostromlott városból. A konvojt a Vöröskereszt és az ukrán mentőszolgálat járművei kísérik.

Ezáltal nagyjából kétezer ember tud elmenekülni Mariupolból, de még mintegy 150 ezer maradt a városban, ahol már napok óta fogytán az élelem.

A Vöröskereszt korábban azt közölte, hogy az orosz és ukrán felső vezetés hagyta jóvá, hogy pénteken humanitárius folyosót állítsanak fel. A segélyszervezet arra nem kapott engedélyt, hogy orvosi eszközöket, gyógyszereket vigyen magával a városba.

Egy pénteki tájékoztatón a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) szóvivője ugyanakkor arról beszélt, hogy nem biztos, hogy elindulhat az evakuálás a blokád alatt lévő Mariupolból. Sajtótájékoztatóján Ewan Watson azt mondta, egyelőre további, a kimenekítendő civilek biztonságát szolgáló részleteket kell kidolgozni.

Elmondta, hogy a Vöröskereszt munkatársai a Mariupoltól mintegy 226 kilométerre lévő Zaporizzsjában vannak, ahová a korábban az orosz fél által is jóváhagyott tervek szerint evakuálnák a mariupoli civileket. Hozzátette, hogy jelenleg nem tudnak segélyszállítmányt bejuttatni az Azovi-tenger partján fekvő városba, de a teherautóik csak az engedélyre várnak.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hogy egészséges-e a budapesti ivóvíz

Kiderült, hogy egészséges-e a budapesti ivóvíz

A Dunában vannak emberi eredetű szennyeződések, főként növényvédőszer- és gyógyszermaradványokat, valamint ipari korróziógátló anyagokat azonosítottak a szakemberek – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ vezető vízhigiénés szakértője a folyó és a budapesti ivóvíz minőségét vizsgáló átfogó kutatásokról.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×