eur:
394.83
usd:
367.43
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
MOSCOW, RUSSIA - MARCH, 6: (RUSSIA OUT) Russian President Vladimir Putin (R) greets South Ossetian leader Anatoly Bibilov (L) during their talks at the Kremlin on March 6 2019,  in Moscow, Russia. Disputed territory of South Ossetia is internationally recognised as part of Georgia, but recognised as a state by Russia, Syria, Venezuela, Nicaragua and Nauru. (Photo by Mikhail Svetlov/Getty Images)
Nyitókép: Mikhail Svetlov/Getty Images

Dél-Oszétia jogi lépéseket tesz az Oroszországhoz való csatlakozás érdekében

A világ nagy része által el nem ismert kaukázusi szakadár terület "történelmi hazájához" akar csatlakozni.

A Dél-oszét Köztársaság a közeljövőben jogi lépéseket tesz az Oroszországi Föderációhoz való csatlakozás érdekében - közölte Anatolij Bibilov, a köztársaság elnöke a Rosszija 24 hírtelevízióban szerdán bemutatott bejelentésében.

"Az Oroszországgal való egyesülés a stratégiai célunk. Ez a mi utunk, ez az emberek törekvése. És ezen az úton fogunk haladni. A közeljövőben megtesszük a megfelelő jogi lépéseket. A Dél-oszét Köztársaság történelmi hazájának, Oroszországnak a része lesz" - mondta Bibilov.

Dél-Oszétiában 2008. augusztus 7-ről 8-ra virradóra háború tört ki: Moszkva katonai erővel lépett fel Tbiliszi ellen, miután Georgia kísérletet tett rá, hogy fegyverrel hódítsa vissza szakadár entitását. Az utóbbi a konfliktus nyomán Georgia egy másik szakadár területével, Abháziával együtt, önhatalmúlag kinyilvánította függetlenségét.

Ezt Oroszország 2008. augusztus 26-án ismerte el, rajta kívül pedig csak Nicaragua, Venezuela, Vanuatu és Nauru.

Oroszország és Dél-Oszétia a 2015. március 18-án szövetségi és integrációs egyezményt kötött, majd két évvel később megállapodott a dél-oszét fegyveres erők egy részének az orosz hadseregbe történő betagozódásáról.

(A nyitóképen: Anatolij Bibilov dél-oszét köztársasági elnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök 2019 márciusában a Kremlben.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Sikerült a csúcsdöntés Amerikában

Sikerült a csúcsdöntés Amerikában

Ázsiában ma reggel felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően pedig Európában egész nap estek a tőzsdék, igaz, az amerikai nyitást követően kisebb felpattanást láthatunk, míg a tengerentúlon óvatos mozgásokkal telik egyelőre a kereskedés. Az amerikai tőzsdén különösen a Teslára ajánlott figyelni, miután a várakozásokat meghaladó kiszállítási számokat közölt a vállalat a második negyedévre vonatkozóan.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×