eur:
392.88
usd:
363.4
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Christian Lindner, az ellenzéki német Szabaddemokrata Párt (FDP) elnöke (j) pártja berlini eredményváró rendezvényén a német szövetségi parlamenti választás estéjén, 2021. szeptember 26-án.
Nyitókép: MTI/AP/dpa/Sebastian Kahnert

Az energiaár-emelkedés kompenzációjáról döntött a német kormány

Egy sor intézkedéssel reagált a német kormánykoalíció az energiaárak növekedésére. A cél az állampolgárok terheinek csökkentése.

A három német kormánypárt, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD), a Zöldek és a Szabaddemokrata Párt (FDP) vezető politikusai hajnalig tartó tárgyalások során jutottak egyezségre a hivatalos megfogalmazás szerinti "határozott és átfogó" intézkedésekről.

Az ARD közszolgálati televízió arról számolt be, hogy a terhek csökkentése érdekében az adófizetőket a többi között 300 eurós energiaár-átalánnyal tehermentesítik. Ez konkrétan azt jelenti, hogy valamennyi jövedelemadó-köteles foglalkoztatott fizetéskiegészítésként évente egy alkalommal 300 euróhoz jut.

Tervezik, hogy három hónapra csökkentik a tüzelőanyagokra kivetett adót, és további támogatást nyújtanak a családoknak, illetve az alacsony keresetűeknek.

Az előirányzatok között szerepel, hogy meghatározott időre kedvezőbb jegyeket biztosítanak a nyilvános közlekedési eszközök – buszok és vasutak – használói számára. Eszerint három hónapra bevezetik a havi 9 eurós jegyet a helyi és helyközi nyilvános közlekedési eszközökön.

Christian Lindner szabaddemokrata pénzügyminiszter arról beszélt, hogy a lakosságot gyorsan, bürokráciától mentesen és a szociális igazságosság alapján kell tehermentesíteni. A miniszter szerint a többi között megállapodás jött létre arról, hogy

három hónapon keresztül csökkentik az üzemanyagok árát, 30 centtel a benzin literenkénti és 14 centtel a gázolaj literenkénti árát.

Intézkedéseket irányoztak elő a családtámogatás területén is. A gyermekek után járó családi pótlék kiegészítéseként gyermekenként egy alkalommal 100 eurós bónusz jár a családoknak. Lindner hangsúlyozta, hogy a tartományok mindehhez megkapják a szükséges központi támogatást.

A koalíciós pártok egyetértettek abban is, hogy határozott intézkedésekre van szükség az Oroszországtól való energiafüggőség mérséklésére. Megnehezítette a tárgyalásokat Vlagyimir Putyin orosz államfő előző nap, általános meglepetést és felháborodást kiváltói bejelentése arról, hogy az orosz gázszállításokért az Európai Unió Oroszországgal szemben úgymond barátságtalan tagállamainak a jövőben rubellel kell fizetniük. Robert Habeck gazdasági miniszter Putyin bejelentését szerződésszegésként értékelte.

A német kormány hivatalosan közölte, hogy a szövetségi kormány tárgyalni kíván európai uniós partnereivel az orosz döntésre való közös reagálásról. A német energiaszektor ugyancsak felháborodással reagált az orosz döntésre.

Németország több más országgal, mindenekelőtt Magyarországgal és Bulgáriával együtt elutasítja, hogy az Európai Unió léptesse életbe teljes embargót az orosz földgáz, a kőolaj és a szén importjára. A berlini gazdasági minisztérium hivatalos adatai szerint a német földgázimport 55 százaléka származik Oroszországból. Ugyanez az arány a szén esetében 50, a nyersolaj esetében pedig 35 százalék.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×