eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Alagsorban kialakított óvóhelyen várják a légiriadó végét emberek Lvivben 2022. március 19-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
Nyitókép: MTI/AP/Bernat Armangue

Menekültekkel teli iskolát bombáztak Mariupolban – a háború vasárnapi hírei percről percre

Kína eddigi legélesebb kiállását tette a háború kapcsán Oroszország mellett és a szankciók elleni. Egyre több ukrajnai város válik lassan teljesen élhetetlenné. Az ukrajnai háború vasárnapi hírei percről percre.

2022.03.20. 21:00

Béketárgyalások: jelentősen közeledtek az álláspontok

Legalábbis a török közvetítők szerint.

2022.03.20. 20:12

Holland védelmi miniszter Putyinról: bosszúálló autokrata

Kajsa Ollongren holland védelmi miniszter "bosszúállónak" és "autokratának" nevezte Vlagyimir Putyin orosz elnököt, aki véleménye szerint mindenáron meg akarja nyerni az ukrajnai háborút - írta vasárnap az NLTimes hírportál.

Ollongren, a WNL televízió csatorna vasárnapi műsorában, kijelentette: a 2008-as georgiai orosz invázió és a Krím félsziget 2014-es elcsatolása óta az orosz elnök jellemzői egyre inkább szembetűnőbbek. "Célja mindenáron úgy alakítani a dolgokat, ahogy véleménye szerint szükséges, ha kell emberéletek árán is" - fejtette ki. A védelmi miniszter szerint az a tény, hogy Oroszország a hétvégén hiperszonikus rakétákat vetett be Ukrajna ellen, rámutat arra, hogy Putyin milyen messze hajlandó elmenni. (MTI)

2022.03.20. 19:59

Megerősítették az oroszok, hogy meghalt a sorhajókapitányuk

Valóban életét vesztette Mariupolban Andrej Palij sorhajókapitány, az orosz fekete-tengeri flotta parancsnokhelyettese - ismerték el az orosz hatóságok a BBC tudósítása szerint. Palij közlésük szerint harcban esett el, haláláról először az ukrán fél számolt be. Az értesülést később megerősítették a flottától, illetve Szevasztopol polgármestere is részvétközleményt tett közzé. Az orosz fegyveres erők eddig öt tábornoki rangú tisztet veszítettek el az Ukrajna ellen indított inváziójukban. (hvg.hu)

2022.03.20. 18:55

A menekülthelyzet Horvátországban

Horvátországba eddig 8500 menekült érkezett Ukrajnából az orosz támadás miatt - közölte vasárnap Davor Bozinovic belügyminiszter. Kiemelte: a menekültek

  • 48 százaléka nő,
  • 40 százaléka gyermek és
  • 12 százaléka férfi.

Többségük családoknál, barátoknál talált menedéket, 827-en befogadóközpontokban vannak – tette hozzá. Megismételte korábbi kijelentését, miszerint Horvátország kész 20 ezer, lakóhelyét elhagyni kényszerült emberről gondoskodni. Az ukrajnai fejleményektől függően bővítenek a kapacitásokon – hangsúlyozta.

"Az eddig hallottak szerint a háború legrosszabb szakasza még hátra van. Három fronton nő majd az Európára nehezedő nyomás: az energiabiztonság, a védelmi kiadások és menekültek befogadása terén" – monda Bozinovic. (MTI)

2022.03.20. 18:50

Fegyvereket és kemény oroszok elleni fellépést kért Izraeltől Zelenszkij

A németek Norvégia és Kanada után Katarban keresik az orosz földgáztól való függetlenedésük kulcsát, de tárgyalni fognak az Egyesült Arab Emírségekkel is a kérdésben. Kína kijelentette, hogy nem támogatja katonailag Oroszországot, de a jövőre nézve nem tett ilyen ígéretet.

2022.03.20. 17:13

Hamarosan elkészül a szlovákiai Patriot légvédelmi rendszer

Folyamatosan érkeznek Szlovákiába a Németország és Hollandia által az ország rendelkezésére bocsátott Patriot légvédelmi rendszer elhelyezését megvalósító egységek – jelentette a TASR, szlovák közszolgálati hírügynökség a szlovák védelmi miniszter közlésére hivatkozva.

2022.03.20. 16:40

Az első magas rangú orosz tengerésztiszt halála

Ukrán források szerint életét vesztette Ukrajnában Andrej Palij sorhajókapitány ("első osztályú kapitány" az orosz rendfokozat szerint) – írja a BBC. A hírt az ukrán vezérkar közölte. A brit közmédia nem tudta ellenőrizni az értesülést.

Palij az orosz fekete-tengeri flotta helyettes vezetője volt, ő az első magas rangú tengerésztiszt, aki a háborúban elhunyt. Az ukrán háborúban már számos orosz főtiszt meghalt, a legmagasabb rangú közölük Andrej Mordvicsev altábornagy, akinek halálhírét szombaton közölték. (hvg.hu)

2022.03.20. 16:14

Ukrajna feltartóztatta az orosz előrenyomulást, nem támadtak rakétával egyik városban sem

Már minden negyedik ukrán elhagyta otthonát a háború miatt. Az ukrán miniszterelnök-helyettes háborús bűnöket, helyi nők megerőszakolását és megölését vetette az oroszok szemére.

2022.03.20. 14:46

Ferenc pápa: erre az öldöklésre nincs semmilyen igazolás

Embertelen kegyetlenségnek és az emberi élet szentsége elleni támadásnak nevezte a civil lakosság ukrajnai szenvedését Ferenc pápa beszédében, amelyet a Szent Péter téren mondott el vasárnap.

2022.03.20. 14:18

Menedéket ajánlottak Volodimir Zelenszkijnek a britek

A Nyugat még mindig naponta százmilliókat fizet Oroszországnak az energiahordozó-szállításokért, és Vlagyimir Putyin orosz elnök ebből finanszírozza az ukrajnai háborút – mondta Boris Johnson brit miniszterelnök.

2022.03.20. 13:10

Jakab Péter: nem a nemátalakító-műtétek, a rossz oktatás és a szegénység fenyegeti a gyerekeket

"Jelenleg Magyarországnak nincs működő kormánya" – mondta a Jobbik-elnök. Gödöllőn tartott utcafórumot az ellenzék.

2022.03.20. 12:55

Zágrábi drón: nyílt levelet írtak Kövér Lászlónak ellenzéki képviselők

Vadai Ágnes (DK), Harangozó Tamás (MSZP) és Lukács László (Jobbik), a Honvédelmi és rendészeti bizottság ellenzéki tagjai nyílt levélben szólították fel Kövér Lászlót, hogy utasítsa Kósa Lajos bizottsági elnököt a Honvédelmi és rendészeti bizottság azonnali összehívására, miután a fideszes politikus a meghirdetett kezdés előtt kevesebb mint 24 órával magyarázat nélkül lemondta az ülést, ahol a lezuhant katonai felderítő drón ügyét tárgyalta volna a bizottság – áll az ellenzéki közleményben.

2022.03.20. 12:23

Csaknem kilencezer külföldi hazajutását segítette Magyarország 51 mentesítő járattal

A német szövetségi kormány egymillió ukrajnai menekültre számít.

2022.03.20. 12:14

Elhalasztják a lengyel–magyar baratság napját

A felek közös megegyezése alapján az Ukrajnában kitört háború miatt elhalasztják a lengyel–magyar barátság nap lengyelországi ünnepségét – tartalmazza a lengyel Köztársasági Elnöki Hivatal közleménye, amelynek tartalmáról a magyar Köztársasági Elnöki Hivatal vasárnap tájékoztatta az MTI-t.

"Az idei évben a lengyel-magyar barátság napot március 18-19-én tartottuk volna Bochniában, de az Ukrajnában kitört háború miatt mindkét fél egyetértésével későbbi időpontra halasztottuk – fogalmaztak lengyel részről a dokumentumban. – Közösen úgy gondoltuk, hogy miközben az ukránok heroikus küzdelmet folytatnak a megszállt szülőföldért, ez most nem megfelelő idő arra, hogy mi boldogan ünnepeljünk."

"Duda elnök úr szándéka, hogy Áder elnök úr a búcsúlátogatását Lengyelországban tegye, amennyiben erre lehetőség lesz Áder elnök úr hivatali idejének a befejezése előtt" - olvasható a lengyel Köztársasági Elnöki Hivatal közleményében. (MTI)

2022.03.20. 11:39

Külföldi zsoldosok likvidálásról számolt be Moszkva

Hiperszonikus rakétákat is bevetettek.

2022.03.20. 11:27

Jóval kevesebb menekült érkezett Budapestre szombaton, mint hétköznap

Az ukrajnai háború elől menekülők közül szombaton 1770 ember, köztük 548 gyermek érkezett Budapestre vonattal – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a police.hu oldalon. Fővárosi és vidéki szálláshelyeken 89 ember, köztük 55 gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg. (MTI)

2022.03.20. 10:50

Gulyás Gergely: aki fegyvert küld a háború, szinte hadviselő lesz

Ha a baloldal kijelentéseit tettekre váltanák, Magyarország belesodródna a háborúba – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

2022.03.20. 10:39

Mariupolból ezrek menekültek Oroszországba vagy deportálták őket?

Egymásnak ellentmondó állításokat tettek a mariupoli civil lakosság elszállításáról az ukrán és az orosz oldal képviselői.

Az ukrán városi tanács azt állítja, az elmúlt héten néhány ezer mariupoli civilt szállítottak el erőszakkal a városból Oroszország területére. A megszállók illegálisan szállítottak el embereket a város Livobereznyij negyedéből és egy óvóhelyül szolgáló sportklubból, ahol több mint 1000 ember, leginkább gyerekek és nők, húzták meg magukat a folyamatos bombázások elől – állítják.

Az orosz védelmi minisztérium ugyanakkor arról tudósított a TASS orosz állami hírügynökség szerint, hogy menekültek érkeznek Mariupolból, az evakuációhoz 200 buszt biztosítanak. (Portfolio)

2022.03.20. 09:50

Kétheti bevételét adja segélyezésre a Fortnite

A Fortnite videojáték fejlesztője, az Epic Games vasárnap közleményben jelentette be, hogy az a bevétel, amit a Fortnite március 20-a és április 3-a között, tehát két hét alatt termel, az ukrajnai háborúban érintett emberek humanitárius segélyezésére fordítja, írja a Nexta. A Fortnite a világ egyik legnépszerűbb videójátéka, három év alatt bő 14 milliárd dollárnyi forgalmat generált. (Telex)

2022.03.20. 09:42

Számok a határról

Magyarország területére szombaton az ukrán-magyar határszakaszon 6245 fő, a román-magyar határszakaszon 7701 fő lépett be – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság.

2022.03.20. 09:37

Legalább ötven holttest maradt a kaszárnya elleni rakétacsapás után

Menekültekkel teli iskolát bombáztak Mariupolban, ellenzéki pártok sorát függesztették fel Ukrajnában, megszakadt a vasúti kapcsolat Fehéroroszország és Ukrajna között, Volodimir Zelenszkij felesége az egyházakhoz fordult. (Nyitóképünkön hívők misén vesznek részt a kijevi Szent Volodimir-székesegyházban 2022. március 19-én. )

2022.03.20. 08:49

Kína Oroszország mellé állt

Kína élesen bírálta az Oroszország ellen hozott nyugati szankciókat és a NATO kelet-európai csapaterősítését, miután Joe Biden amerikai elnök az előző nap figyelmeztette Hszi Csin-ping kínai elnököt, hogy következményei lesznek, ha Peking támogatást nyújt Moszkvának az Ukrajna elleni invázióhoz.

2022.03.20. 08:00

Ukrán színekben dokkoltak a Nemzetközi Űrállomás új orosz űrhajósai - Moszkva szerint nem

A szkafanderen orosz címer is szerepel, így a Roszkoszmosz magyarázatának is lehet értelme, mely szerint a három űrhajós egyazon egyetemen végzett, amelynek a sárga szín is jelképe.

Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×