eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Emmanuel Macron francia elnök (b) fogadja Olaf Scholz német kancellárt az Európai Unió tagországai állam- és kormányfőinek az ukrajnai háborúval kapcsolatos intézkedésekkel foglalkozó találkozója előtt Versailles-ban 2022. március 10-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
Nyitókép: MTI/AP/Michel Euler

Macron és Scholz ismét telefonon egyeztet Putyinnal

A francia elnök és a német kancellár azonnali tűzszünetre próbálja rábíri az orosz elnököt.

A BBC értesülései szerint szombaton ismét felvette a kapcsolatot Emmanuel Macron és Olaf Scholz Vlagyimir Putyinnal. Az Európai Unió két meghatározó országának a vezetője a versailles-i EU-csúcs után próbálja ismét tárgyalásos úton rendezni az orosz–ukrán konfliktust.

Legutóbb csütörtökön volt hasonló telefonos egyeztetés a három politikus között, akkor a francia államfő és a német kancellár azt követelte Putyintól, hogy azonnali hatállyal hirdessen tűzszünetet, de Moszkva elutasította az uniós kérést.

Az elnökválasztás előtt álló Macron igyekszik a béketeremtés motorjaként feltűnni, folyamatosan azt hangsúlyozza, hogy a párbeszédnek fenn kell maradni Oroszországgal, és ennek érdekében már kilencszer tárgyalt az utóbbi hetekben az orosz elnökkel.

Az uniós csúcs utáni tájékoztatóján már jelezte, néhány óra múlva beszélnek Vlagyimir Putyin orosz elnökkel telefonon, a tűzszünet elérése érdekében, valamint kérni fogják az orosz csapatok kivonását Ukrajnából.

Emmanuel Macron péntek este megerősítette, hogy az Európai Unió kész "újabb masszív szankciókat" elfogadni Oroszországgal szemben, amennyiben folytatja a háborút Ukrajna ellen. Az Európai Unió továbbá előkészíti azon javaslatát, amely alapján 2027-ig leválhat az orosz fosszilis energiákról.

"Ha a dolgok folytatódnak katonai téren, ha Putyin folytatja a bombázásokat, ostrom alá veszi Kijevet, ha folytatja a háborús jeleneteket, újabb szankciókat fogadunk el, beleértve a masszív szankciókat is" – jelentette ki az Európai Unió állam- és kormányfőinek informális találkozóját lezáró sajtótájékoztatón Versailles-ban.

"Készen vagyunk a büntetőintézkedésekre, azokon túl is, amelyeket eddig foganatosítottunk. (...) Semmi sem tilos és semmi nem tabu" – tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×