eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
MOSCOW, RUSSIA - MARCH 6: (RUSSIA OUT) Russian Police officers detain men in front of State Duma during an unsanctioned protest rally against the military invasion on Ukraine, March,6,2022, in Central Moscow, Russia. Russia invaded neighbouring Ukraine on 24th February 2022, its actions have met with worldwide condemnation with rallies, protests and peace marches taking place in cities across the globe. Police detained about 3500 people at anti-war protests across Russia, including 1750 in Moscow on Sunday, the Interior Ministry officials said. (Photo by Konstantin Zavrazhin/Getty Images)
Nyitókép: Konstantin Zavrazhin/Getty Images

Ezreket állítottak elő az oroszországi tüntetéseken

Több városban voltak háborúellenes megmozdulások.

Több mint 3500 embert állítottak elő vasárnap az Ukrajna ellen indított orosz invázió elleni "törvénysértő" tüntetésen - közölte vasárnap az orosz védelmi tárca.

A tárca szerint Moszkvában 1700, Szentpéterváron 750, a többi városban pedig 1061 volt az előállítottak száma. A belügyminisztérium azt állította, hogy a megmozdulásokon mintegy 5200-an vettek részt.

Az OVD-Info elnevezésű, tüntetők védelmével foglalkozó civil szervezet szerint 49 városban csaknem 2700 tüntetőt állítottak elő. A csoport vasárnap este azt közölte, hogy a Vlagyimir Putyin orosz elnök által Ukrajna ellen elindított háború kezdete óta csaknem 13 ezer embert állítottak elő.

Hasonló méretű őrizetbe vételek tavaly januárban voltak, amikor országszerte tartottak tüntetéseket a megmérgezése után, németországi gyógykezeléséről hazatérő Alekszej Navalij ellenzéki politikus szabadon bocsátásáért. Navalnij egyébként sajtójelentések szerint kezdeményezője volt a vasárnapi tüntetéseknek.

Az orosz állami média arról számolt be, hogy a "különleges hadművelet" támogatói a hétvégén országszerte flashmob-jellegű és egyéb rendezvényeket tartottak. Ezeken a megmozdulásokon az orosz páncélosokra felfestett "V" és "Z" betűt használták fő motívumként.

Az orosz ortodox egyház vasárnap körlevelet tett közzé, amely szerint az összes templomban a béke mielőbbi helyreállításáért fognak imádkozni, valamint azért, hogy ne érhesse idegen támadás Oroszországot. Kirill orosz pátriárka vasárnapi liturgiáján a lélek szilárdsága, valamint az orosz értékek Nyugat általi próbájaként jellemezte a háborút.

Az Interfax-Ukrajina ukrán hírügynökség szerint öten megsebesültek, amikor a dél-ukrajnai Nova Kahovkában orosz katonák tüzet nyitottak egy megszállás elleni tüntetésen. A helyszíni jelentés szerint mintegy kétezren vonultak fel ukrán zászlókkal, az orosz katonák távozását követelve.

A kazahsztáni Almatiban a szervezők szerint mintegy kétezren tiltakoztak a megszállás ellen.

Címlapról ajánljuk
Pazarlás, élelmiszerválság, éhezés – mit tehetünk, hogyan előzhetjük meg?

Pazarlás, élelmiszerválság, éhezés – mit tehetünk, hogyan előzhetjük meg?

A megtermelt élelmiszerek több mint harminc százaléka a szemetesbe kerül, miközben napjainkban már a fejlett országok szegényebb polgárai is kénytelenek lejjebb adni fogyasztásuk mennyiségéből vagy minőségéből – mondta az InfoRádióban az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet ügyvezetője. Dexler Dóra figyelmeztetett: nem jó az sem, ha csak a spórolásra gondolunk, mert a legolcsóbb élelmiszer nem feltétlenül a legjobb minőségű.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×