eur:
394.49
usd:
367.5
bux:
72074.21
2024. július 1. hétfő Annamária, Tihamér
2022. február 24-én készült kép az ukrán fővárosról. Vlagyimir Putyin orosz elnök hajnalban katonai művelet végrehajtását rendelte el a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségeiben is támadtak katonai célpontokat, és támadást indítottak az oroszbarát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A nyugati világ elítélte az orosz hadműveletet, és súlyos szankciókat helyezett kilátásba Moszkva ellen.
Nyitókép: MTI/AP/Emilio Morenatti

Félelem és pánikhangulat Kijevben – helyszíni beszámoló

Nem lehet behajtani Kijevbe autóval, a fővárosból viszont óriási tömegek tartanak kifelé – tájékoztatta az InfoRádiót a Magyarok Kijevi Egyesületének vezetője. Petneházy Gyula szerint pánikhelyzet van.

Petneházy Gyulát helyi idő szerint hajnali 5 órakor több robbanás ébresztette, miután az orosz erők katonai célpontokat támadtak Kijevnél. A Magyarok Kijevi Egyesületének vezetője, aki a főváros egyik külvárosában él, azt mondta: érezhető a pánikhangulat, a félelem pedig eluralkodott. A városba gyakorlatilag már nem lehetett behajtani, mindenkit ellenőriznek a hatóságok, így több óra várakozás után sokan inkább visszafordulnak. A rendőrség pedig közzétette, ha olyan közlekedési balesetre kerül sor, melyben személyi sérülés nem történik, ne is hívják őket. Kihajtani lehet, behajtani viszont nem – ismételte meg.

Az egyesület vezetője úgy véli, a „háborúzásban” az egyik legerősebb fegyver az információ, így valószínűsíthető, hogy a pánikkeltés az egyik fő célja a történteknek, amit keletről és nyugatról – tehát Oroszországból és Nyugat-Európából, a tengerentúlról – érkező hangok egyaránt felerősítenek.

Petneházy Gyula azt is közölte, információi szerint Kijevben nincs élelmiszerhiány, tehát a cégek részéről ez biztosított, viszont több órát kell sorban állnia a vásárlóknak a boltoknál. Ahogyan a benzinkutaknál – már ahol még mérnek üzemanyagot – is hosszú sorok alakultak ki. A tömegközlekedés viszont leállt.

Kijev és környékén nagyjából félezer magyar él, a Magyarok Kijevi Egyesülete hivatalosan több mint 300 taggal bír. A pandémia miatt viszont az utóbbi időkben csak nyílttéri rendezvények alkalmával tudtak találkozni, legutóbb múlt év december 13-án. Miután viszont csütörtök reggel Ukrajnában háborús helyzetet hirdettek, és a többi között életbe lépett a gyülekezési tilalom, erre sem lesz lehetőségük – jegyezte meg Petneházy Gyula.

Mint mondta, amennyire az interneten tájékozódni tudott, szinte már az egész országra kiterjedtek a katonai akciók, rakétacsapások, leszámítva talán Kárpátalját. Petneházy Gyula emiatt elképzelhetőnek tartja, hogy a felnőttkorú lakosságot mozgósítani fogják, és behívják katonának, bár szerinte ez a gyakorlatban nehezen kivitelezhető. „Mit fognak csinálni?” – tette fel a kérdés hozzáfűzve, hogy a hadviselés ma már nem közelharccal történik, nem géppisztollyal lövik egymást az emberek, hanem rakétatámadásokat hajtanak végre, akár több ezer kilométer távolságból, valamint információs háború folyik. Tehát kvázi a kisembernek fizikailag nincs rá lehetősége, hogy védekezzen – értett egyet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Szakértő a francia választásról: ez most nem a taktikázásról, hanem a dühről szólt

Az exit poll felmérések szerint a Marine Le Pen által fémjelzett jobboldali Nemzeti Tömörülés vezet a francia nemzetgyűlési választások vasárnap megrendezett első fordulójában. A részletekről Szűcs Anitát, a Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Tanszékének docensét kérdeztük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×