eur:
387.7
usd:
357.1
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál
Nagy-Britanniába igyekvő illegális bevándorlók sátortábora az észak-franciaországi Calais-ben 2021. november 27-én. A migránsok a kedvező alkalomra várnak, hogy átszökhessenek Nagy-Britanniába.
Nyitókép: MTI/EPA/Mohamed Badra

Szakértő: fontos kérdésekre nincs válasz a francia migrációs javaslatban

Választási kampányidőszakban "elnökli" az EU-t Franciaország, ezért egyelőre óvatosan kell venni a javaslatait Gyévai Zoltán, az EU Monitor főszerkesztője szerint, mindenesetre már most biztosnak látszik, hogy kötelező befogadási kvótát már az Európai Bizottság sem fog senkire ráerőltetni.

Az unió soros francia elnökségének új terve választást tenne lehetővé a menekültkvóta és a pénzügyi segítségnyújtás között. Gyévai Zoltán, az EU Monitor főszerkesztője az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorában azt mondta: ennek központi eleme, hogy pénzügyi segítségnyújtással is ki lehetne váltani a menedékkérők tagállamok közötti elosztását.

"Ami a franciáknál új elem, az egyfajta módszertani változás. Franciaország belügyminisztere tulajdonképpen azt mondja, hogy egy lépcsőzetes tervet tesznek le az asztalra a megállapodás felé vezető úton" – mondta.

Úgy látja, a migrációnak két fő dimenziója van, a frontországokra háruló felelősségvállalás – nekik kell fogadniuk a menedékkérőket és elbírálni ügyüket –, illetve a szolidaritás, amit Magyarországon "migránskvótaként" ismernek. A francia javaslat abból indul ki, hogy

  • kötelező menekültkvóta nincs
  • kötelező szolidaritás van.

"Ezt pontosítják a franciák annyival, hogy eltérve az Európai Bizottság javaslatától, azt mondják,

vagy valaki önkéntesen vállalja a menedékkérőkből rá eső részt, vagy pénzügyi támogatásban vesz részt, jelentős mértékben"

– tette világossá Gyévai Zoltán.

Hogy kinek és mennyit kellene fizetnie, még a francia terv sem részletezi, ezért "óvatosan kell bánni" a tervekkel.

"Bele kell csatornáznunk azt is, hogy Franciaországban választási kampány van, tehát nem kizárt az sem, hogy ezt az ügyet most eltúlozzák. Azt mondták mindenesetre – Emmanuel Macron francia elnök révén –, hogy az ő elképzelésük megközelítése mellett konszenzus van."

A "felelősség, szolidaritás, megosztás" csomagja egy hét különböző jogszabályt felvonultató csomag, és minden egyes jogszabályban a felelősség és a szolidaritás egyensúlyban lesz a tervek szerint.

A szakértő azt valószínűsíti, hogy az Európai Bizottság is el fog majd térni a Magyarország által kifogásolt korábbi javaslatától, vagyis attól, hogy "lopakodó" kényszerítés legyen a befogadásra.

Mint rámutatott, március 3-án láthat napvilágot a pontos szövegterv.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×