eur:
393.02
usd:
363.49
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pexels

Vannak még rejtélyek az Észak-Koreába szökő férfi körül

A harmincas éveiben járó férfi személyazonossága továbbra sem ismert, alig egy évet töltött Dél-Koreában azt követően, hogy átszökött a határon.

A férfi a demilitarizált zónán keresztül jutva tért vissza szülőföldjére: tette kérdéseket ébresztett sokakban azzal kapcsolatban, hogy milyen élet és bánásmód fogadhatja az északi disszidenseket délen.

Észak-Korea nem kommentálta a férfi határátlépését. A The Guardian cikke szerint vele együtt mintegy harminc olyan ember van, aki azt követően, hogy északról délre szökött, visszafelé is megtette az utat. Az ország annyit ismert el, hogy a dél-koreai hadseregtől üzenetet kaptak a szökésről.

A taposóaknákat is elkerülte

Egy dél-koreai katonai tisztviselő azonban megerősítette, hogy a férfi, aki takarítóként dolgozott, a jelek szerint anyagi nehézségekkel küzdött.

"Azt mondanám, hogy az alsóbb osztályba sorolták, alig tudott megélni" - mondta a tisztviselő.

A hatóságok nem gondolják, hogy kémkedéssel töltötte volna a férfi az évet Dél-Koreában, azt azonban vizsgálják, hogyan volt képes a határon átjutni:

itt nemcsak szögesdrót kerítés húzódik, hanem taposóaknák is nehezítik az átkelést, illetve rendszeresen járőröznek is a katonák. A rejtélyt tovább fokozza, hogy órákkal a szökés előtt felfigyeltek a biztonsági kamerák felvételén a férfira.

Mindenét kidobta a szökés előtt

A férfi, aki tornásznak mondta magát, amikor 2020 novemberében átlépett Dél-Korea területére, a hatóságok állítása szerint kapott segítséget abban, hogy be tudjon illeszkedni Dél-Koreában, és ki tudja ott alakítani új életét. A menekülése előtti napokban szemtanúk látták, ahogyan mindenét kidobja. Egy szomszéd szerint vadonatújnak tűnő matracot és ágyneműt is kidobott: a férfi gondolkozott azon, hogy elkéri azokat tőle, ám végül nem tette meg, mivel még köszönőviszonyban sem voltak a menekülttel.

A kilencvenes évek vége óta több mint 33 ezer észak-koreai szökött át délre az éhezés, a szegénység és a politikai elnyomás elöl.

Néhányuknak sikerül jómódú életet kialakítania új hazájában, de sokan nehezen találnak jól fizető munkát. A menekültek 56 százaléka alacsonyan fizetett, közel 25 százalékuk pedig a legkevésbé jól keresők közé tartozik. Egy született délinek hatszor kisebb az esélye arra, hogy segélyekre szoruló mélységben legyen szegény, mint egy északinak.

Sokan hazatérnének

A szöuli Database Center For North Korean Human Rights and NK Social Research által a múlt hónapban közzétett felmérésben megkérdezett 407 disszidens mintegy 18 százaléka mondta azt, hogy

hajlandó lenne visszatérni Észak-Koreába,

legtöbbjük a hátrahagyott ország iránti nosztalgiára hivatkozva.

"A tényezők összetett skálája létezik, beleértve az északon maradt családok utáni vágyakozást, valamint a visszatelepülés során felmerülő érzelmi és gazdasági nehézségeket" - mondta az egyesítési minisztérium tisztviselője. "A kormány folytatja a támogatási programjaink javítására irányuló erőfeszítéseket, hogy segítsük őket a déli letelepedésben."

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×