eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Marki-Zay Péter lengyelországi látogatásán találkozik Donald Tuskkal, az Európai Néppárt elnökével
Nyitókép: Forrás: Facebook

Az Európai Néppárt elnöke segítséget ajánl tavaszra a magyarországi ellenzéknek

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt lengyelországi látogatásán az Európai Néppárt elnöke azt ígérte, amiben tudják, segítik a magyar ellenzék kampányát, és mindent megtesz azért, hogy aktivizálja a demokratikus erőket a magyarországi demokraták oldalán.

Varsóba látogatott Márki-Zay Péter, hogy lengyel politikusokkal például a város főpolgármesterével, a lengyel ellenzék egyik vezetőjével találkozzon. A magyar ellenzéki kormányfőjelölt útja első napján tárgyalt az Európai Néppárt elnökével is. Donald Tusk és Márki-Zay Péter ezután közös sajtótájékoztatót tartott.

Tusk itt azt mondta: a Néppárt szívesen látná a pártcsaládban Márki-Zay Péter Mindenki Magyarországa mozgalmát.

„Megbeszéltük, hogy mi a közös bennünk, például mindketten elkötelezettek vagyunk a keresztény-konzervatív demokratikus értékek mellett.

Reméljük, hogy Márki-Zay úr megnyeri a választást, és ezután mozgalma, pártja a néppárt része lesz.

Fontos, hogy az azonos, keresztény értékeket valló csoportok együttműködjenek, hogy megvédjék Európa alapértékeit, a demokráciát, az jogállamiságot, a tisztességet és a korrupció elleni küzdelmet” – hangsúlyozta Donald Tusk. Közös az a célunk, hogy Lengyelország és Magyarország is térjen vissza Európába – tette hozzá.

Márki-Zay Péter a lengyel-magyar barátságról beszélt. Azt mondta: a lengyeleknek és a magyaroknak is sokszor kellett már harcolniuk a szabadságukért, szabadságszerető népek. Szerinte sok a két ország közös problémája, Lengyelország azonban több szempontból is jobb helyzetben van:

  • jobban áll a gazdaság,
  • jobban kezelték a járványt, hiszen arányosan kevesebben haltak meg,
  • jobb az oktatás is, amit a PISA-tesztek is igazolnak

„Sokkal több a bajunk, mint Lengyelországnak, igaz, Lengyelországban rövidebb ideje is van hatalmon autoriter kormány, mint Magyarországon” – mondta. Márki Zay Péter szerint így

Magyarországon a korrupció is súlyosabb, és a média szabadsága is nagyobb veszélyben van.

Azt mondta: utóbbinak a lengyel ellenzék számára is komoly figyelmeztetésnek kell lennie.

Donald Tusk megjegyezte: amiben tudják, abban segítik majd a magyar ellenzék kampányát. Azt mondta, az Európai Néppárt elnökeként mindent megtesz annak érdekében, hogy aktivizálja a demokratikus erőket a magyarországi demokraták oldalán.

A két politikust kérdezték az EU Bíróságának főtanácsnoki indítványáról, amely elutasította a magyar és lengyel kormány érveit a jogállami mechanizmus ellen. Márki-Zay Péter úgy reagált: megérti a döntést. Végül leszögezte:

Magyarországnak szüksége van az uniós forrásokra, de azok a magyar adófizetők javát és nem az oligarchák, Orbán családjának és barátainak gazdagodását kell, hogy szolgálják.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×