eur:
393.77
usd:
364.67
bux:
71899.01
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Illustration of virus cells or bacteria molecule under microscope. Abstract 3d illustration corona virus cells.Pathogen respiratory influenza.
Nyitókép: Olena Teslenko/Getty Images

Európa szívében ütötte fel a fejét a szupermutáns

Az érintett személy nem járt Dél-Afrikában, ahol először azonosították a B.1.1.529-t.

Belgiumban is azonosították a koronavírus B.1.1.529 nevű variánsát, amelyet nemrég Botswanában, illetve Dél-Afrikában fedeztek fel – idézi a 24.hu a The Guardiant. Az érintett személy egy fiatal nő, aki nem volt beoltva, és akinél enyhe, influenzaszerű tünetek jelentkeztek tizenegy nappal azután, hogy Törökországon keresztül Egyiptomba utazott. A beteg Dél-Afrikában nem járt, és a kontinens más, déli országaival sem volt kapcsolatban. A The Guardian cikke szerint a családtagjai közül senkinél nem jelentkeztek tünetek.

Mint arról korábban az Infostart is beszámolt, a B.1.1.529-ben megvan minden, amitől tartottunk: több mint harminc mutációval rendelkezik, amelyek szokatlan mintázatba rendeződtek. Ez duplája annak, ami a delta esetében megjelent, de még nem jelenti automatikusan azt, hogy az oltások hatékonyságát egészen a nullára tudná csökkenteni ez a törzs, mivel nem a mutációk száma, hanem a bekövetkezett változások hatása a lényeg. A kutatók ugyanakkor attól tartanak. hogy a fehérje megváltoztatta alakját a mutációk miatt, ez pedig az oltáshatékonyság csökkenésével járhat. Az még nem tiszta, hogy ez pontosan milyen mértékű lehet, de az Egyesült Királyság egészségbiztonsági ügynökségének egyik szenior szakértője szerint ez lehet a legrosszabb variáns, amit eddig láttunk.

Korábban szintén a The Guardian már arról írt, hogy 50 fölött van az ismerten a variáns okozta esetek száma a Dél-afrikai Köztársaságban, Hongkongban és Botswanában. Gauteng mellett további nyolc dél-afrikai tartományban terjedhet már, Gautengben jelenleg a kutatók véleménye szerint a friss esetek 90 százalékáért felel. Mindezek hatására több ország, köztük az Egyesült Királyság és Izrael is tiltólistára tette az országot utazás szempontjáéból.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Órákkal az Árpád hídi autós tragédia előtt engedte el a rendőrség az ámokfutót
"Nem álltak fenn az őrizetbe vétel feltételei"

Órákkal az Árpád hídi autós tragédia előtt engedte el a rendőrség az ámokfutót

A férfi ellen szerda reggel kábítószer birtoklása miatt indult büntetőeljárás, de szabadon engedték, éjszaka ellopott egy taxit, és tömegbalesetet okozott az Árpád hídon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 4. 11:18
×
×
×
×