eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Nyitókép: Pixabay

Horvátország kiterjesztette a védettségi igazolványok érvényességi idejét

Szlovéniában a rendőrsztrájk nyomán felfüggesztették azt a kormányrendeletet, amely szerint péntektől csak oltási és gyógyultsági igazolással dolgozhattak volna az állami hivatalok munkatársai.

A horvát válságstáb 270 napról egy évre kiterjesztette a védettségi igazolványok érvényességét csütörtöki sajtójelentések szerint.

A testület egyúttal további két héttel meghosszabbította a jelenleg is érvényben lévő járványügyi intézkedéseket. Az országban továbbra is kötelező a maszk viselése zárt térben, a vendéglátóhelyek pedig csak éjfélig tarthatnak nyitva. A rendezvények látogatása és a beutazás is védettségi igazoláshoz van kötve. A védettségi igazolásokra a határátlépésnél is vonatkozik az egy év lejárati idő, beleértve a keleti vakcinákat is.

Hétfőtől ugyanakkor szigorítások is várhatók. Mindenki számára kötelezővé teszik a védettségi igazolást az egészségügyi és szociális intézményekben. Oltási vagy gyógyultsági igazolással, illetve negatív koronavírusteszttel, nemcsak a dolgozóknak kell rendelkezniük, hanem a betegeknek, de az őket kísérőknek, illetve látogatóknak is. Kivételt képeznek ez alól a 12 évnél fiatalabb gyerekek.

Az elmúlt 24 órában 1710 új koronavírus-fertőzést azonosítottak az országban. A vírus okozta betegségben tizenketten haltak meg, kórházban 741 beteget ápolnak, közülük 94-en vannak lélegeztetőgépen. A valamivel több mint négymilliós országban eddig 1 817 444-en kaptak védőoltást - a jogosultak 44,7, a felnőtt lakosság 53,7 százaléka -, közülük 1 705 090-en már a második adagot is felvették.

A szomszédos Szlovéniában csütörtökre 1028 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és a Covid-19 betegség szövődményeiben öt beteg halt meg. A koronavírusos betegek közül 420-an vannak kórházban, 109-en intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 124 330-an kaptak védőoltást, közülük 999 031-en már a második adagot is. Ez az oltásra jogosult lakosság 53, illetve 47 százaléka.

Az alkotmánybíróság csütörtökön átmenetileg felfüggesztette azt a kormányrendeletet, amely szerint október 1-jétől Szlovéniában csak oltási és gyógyultsági igazolással dolgozhattak volna az állami hivatalok munkatársai. A negatív teszt nem lett volna elég. A rendőrszakszervezet a múlt héten fordult jogorvoslatért az alkotmánybírósághoz, amely eleget tett a kérelemnek. Azzal indokolta döntését, hogy a kabinet nem támasztotta alá kellőképpen, miért éppen ebben az ágazatban kötötte szigorúbb feltételekhez a munkavégzést.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×