eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök nyilatkozik a sajtó képviselőinek Brüsszelben, az Európai Unió állam- és kormányfőinek kétnaposra tervezett csúcsértekezletén 2020. december 10-én.
Nyitókép: MTI/PAP/EPA/Radek Pietruszka

Felére csökkentették a lengyelek a tervezett hiányt

Nőtt a kiadási oldal, de sokkal jobban a bevételi.

A lengyel költségvetési törvény tervezett módosítása szerint a rögzítetthez képest felére csökken az idei tervezett költségvetési hiány, miközben nőnek a kiadások és a bevételek is, utóbbi mintegy 6 ezer milliárd forintnak megfelelő összeggel – közölte Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.

A parlament elé kerülő törvénymódosításban több mint 78 milliárd zlotyval (6 ezer milliárd forint) magasabb költségvetési bevételek várhatók az eddig tervezetthez képest – közölte a költségvetési módosításról döntő kormányülést követő sajtóértekezletén Morawiecki.

Az eredeti költségvetési tervben 404,5 milliárd zloty bevételi oldal szerepelt, ezt a módosítással közel 483 milliárd zlotyra (37 ezer milliárd forint) növelik.

A 82,3 milliárd zlotyra (6,3 ezer milliárd forint) tervezett költségvetési hiányt 40,4 milliárd zlotyra (3,1 ezer milliárd forint) módosítják.

A módosítás a kiadási oldal bővítését is tartalmazza, mégpedig 523 milliárd zlotyra (40 ezer milliárd forint). A Morawiecki által jelzett legmagasabb kiadási tétel, 10 milliárd zloty (764,6 milliárd forint) a közúti és vasúti fejlesztéseket illeti.

Az önkormányzatoknak plusz 4 milliárd zlotyt (305,9 milliárd forint) folyósítanak csatornázási beruházásokra. Az egészségügyre a tervezetthez képest további 1 milliárd zlotyt (76,5 milliárd forint) szánnak. A mezőgazdasági rovatot 650 millió zlotyval (47,7 milliárd forint) bővítik.

A költségvetés módosítása lehetővé tesz magasabb kiadásokat a felsőoktatás, az orvostanhallgatók képzése terén is, emellett 6 százalékkal megnövelik az állami szféra alkamazottainak járó jutalmak kifizetésére szánt alapot – mondta el Morawiecki.

A magasabb költségvetési bevételeket Morawiecki a hatékonyabb adóbehajtással magyarázta.

Elmondta: a lengyel gazdaság, a vállalkozások és a költségvetés jó állapota a koronavírus-járvány idején alkalmazott gazdaságmentő csomagoknak köszönhető.

A kormányfő által megfogalmazott elvárás szerint a lengyel gazdaságnak folyósított többleteszközök a fizetések növekedését, új munkahelyek teremtését eredményezik majd.

Az idei lengyel gazdasági növekedés nagyobb lesz a várt 4,8 százaléknál, megközelíti a GDP 5 százalékát – jelezte Morawiecki.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×