eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 4. péntek Ferenc
Ahmad Maszúdhoz, a 2001-ben meggyilkolt Ahmad Sah Maszúdnak, a tálibellenes küzdelem vezéralakjának fiához hű milicisták kiképzésen vesznek részt a Kabultól északkeletre elterülő Pandzssir tartományban 2021. augusztus 30-án. Ez Afganisztán egyetlen tartománya, amelyet az iszlamista tálibok nem foglaltak el.
Nyitókép: MTI/AP/Dzsalaluddin Szekandar

Ellenállók: kiűztük a tálibokat Pandzssírból

Szóvivőjük szerint csaknem ezer tálibot tettek harcképtelenné.

Kiűzték a radikális iszlamista tálibokat Pandzssír tartomány egyik északkeleti körzetéből az ellenállók, és súlyos veszteségeket okoztak nekik – közölte Fahim Dasti, a pandzssíri Nemzeti Ellenállási Front (NRF) egyik szóvivője.

Tájékoztatása szerint sikerült teljesen megtisztítani Parján körzetet a tálibok harcosaitól, és csaknem ezer tálib esett el, sebesült meg vagy került fogságba, miután az ellenállás elvágta menekülési útvonalukat.

Ezeket az állításokat azonban a dpa hírügynökség nem tudta független forrásból ellenőrizni.

Bilal Karimi, az Afganisztánban hatalomra került radikálisok egyik szóvivője ugyanakkor azt közölte a Twitteren, hogy erőik bevettek a tartomány hét körzetéből ötöt.

A pandzssíri völgy bejáratánál található Sutul körzet egyik lakosa szombaton arról számolt be, hogy a tálibok behatoltak falujukba és lövöldözni kezdtek a parkoló autókra. A civilek többsége ekkorra már elmenekült a hegyekbe. A szemtanú szerint a tálibok később elhagyták a települést, és nem megerősített értesülések szerint eközben rajtuk ütöttek az ellenállók.

A tálibok egy videót is közzétettek, amelyen harcosaik a sutuli önkormányzat épülete előtt álltak. Ez az épület azonban közvetlenül a völgy bejárata mögött található, a főúton, nem pedig a körzet központjában, amely több kilométerre van és csak egy szűk hegyvidéki úton közelíthető meg.

A tartomány egyik volt parlamenti képviselője arról számolt be, hogy a tálibok elvágták a tartományt a humanitárius segélyektől.

"Nem engednek be élelmiszert, sem semmi egyebet Pandzssírba"

– panaszolta Zal Mohammad Zalmai Núri a dpa német hírügynökségnek.

A tálibok pénteken jelentették be, hogy elfoglalták Pandzssírt, viszont az ottani ellenállók tagadták a hírt.

Az Afganisztánban augusztus közepén ismét hatalomra kerülő tálibok Pandzssír kivételével az összes tartományt ellenőrzésük alá vonták. A tárgyalások gyorsan kudarcba fulladtak a Kabulhoz közeli, északkeleti tartomány politikai engedmények fejében történő átadásáról, és a tálibok úgy döntöttek, erővel szerzik meg Pandzssírt, amelyre az 1996-tól 2001-ig tartó uralmuk alatt sem tudták kiterjeszteni hatalmukat.

A mostani ellenállást az afgán hadseregnek a régióba menekült alakulatai és a helyi erők alkotják. A hatalomból elűzött afgán kormány tagjai közül is sokan oda menekültek. A katonai ellenállás Ahmad Maszúd körül szerveződött, aki a 2001. szeptember 9-én meggyilkolt Ahmad Sah Maszúdnak, a tálibellenes küzdelem vezéralakjának a fia.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 21:32
×
×
×
×