eur:
392.88
usd:
363.4
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
börtön

Vietnám ünnepel, elengednek 3026 foglyot

Külföldiek is vannak köztük.

A vietnámi kormány több mint háromezer rabot részesít amnesztiában az ország függetlenségének 76. évfordulója alkalmából, ám a hivatalos bejelentésből nem derül ki, hogy a rendelkezés kiterjed-e a politikai foglyokra is.

A tájékoztatás szerint a szabadon bocsátandó 3026 rab között 21 külföldi is van, köztük tíz kínai, valamint egy amerikai és két japán állampolgár.

Jóllehet Le Quoc Hung nemzetbiztonsági miniszter-helyettes tagadta, hogy az ország börtöneiben politikai elítélteket tartanának fogva, nemzetközi emberi jogi szervezetek szerint a kommunista rezsim az utóbbi években fokozta az ellenzékre gyakorolt nyomást.

Vietnámban - amely a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű nemzetközi jogvédő sajtószervezet 180 országot listázó, 2020-ban közzétett sajtószabadság-indexén a 175. helyen áll - nem engedélyezik a független sajtóorgánumok működését, az elmúlt hónapokban pedig több újságírót tartóztattak le, akiket azzal gyanúsítanak, hogy a közösségi médiában hamis híreket terjesztettek.

Az őrizetben lévő ellenzékiek pontos száma mindazonáltal - hivatalos adatok híján - nem ismert.

A vietnámi nemzetbiztonsági minisztérium adatai szerint az országban jelenleg több mint százezren vannak őrizetben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×