eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Nyitókép: Twitter/Wim Zwijnenburg

Ciprus az EU-tól kért segítséget a gigantikus olajfolt miatt

A mérete mellett egy geopolitikai probléma is megnehezíti az olajszőnyeg felszámolását.

Ciprus szerdán segítséget kért az Európai Uniótól a sziget keleti partjainál elterülő hatalmas olajszőnyeg miatt.

Az Európai Bizottság (EB) egyik szóvivője a nap folyamán közölte, a brüsszeli hatóság felajánlotta, hogy egy különleges, olajszennyeződések eltávolítására épített hajóval segítik a munkálatokat. Az EB emellett együttműködést javasolt az érintett országoknak a barcelónai megállapodás keretében, amely a Földközi-tenger védelméről rendelkezik.

Kedden a sziget hatóságai közölték, félő, hogy a szennyezés órákon belül elérheti a sziget északkeleti partjait a Karpaszia (törökül: Dipkarpaz) földnyelvnél. Kosztasz Kadisz ciprusi környezetvédelmi miniszter szerint az olaj nagyjából egy héttel korábban szivárgott ki egy szíriai elektromos erőműből a tengerbe.

Ugyanakkor egy geopolitikai probléma is megnehezíti az olajszőnyeg felszámolását. Ciprus ugyanis az 1974-es török invázió óta megosztott sziget. Északon a csak Törökország által elismert Észak-ciprusi Török Köztársasággal, délen pedig a túlnyomó részben görög ciprióták lakta Ciprusi Köztársasággal.

A Karpaszia-földnyelv a török ciprióták területén található.

Fuat Oktay török alelnök az állami Anadolu hírügynökségnek kedden elmondta, hogy nincs ok aggodalomra, minden szükséges eszközt Észak-Ciprus rendelkezésére bocsájtanak. Ebből következően egyelőre nem tudni, hogy az észak-ciprusi vezetés élni fog-e a felajánlott segítséggel. A Ciprusi Köztársaság és az Észak-ciprusi Török Köztársaság között minimális az együttműködés, az ENSZ közvetítésével zajló béketárgyalások sorra zátonyra futottak.

Szíriai képek augusztus végéről az olajszennyezésről a Twitteren:

Címlapról ajánljuk
Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Néhány évtizeden belül a társadalom egyharmada 65 éven felüli lesz, így a családok mellett a szociális és egészségügyi ellátórendszernek is fel kell készülnie arra, hogy nagyobb feladatot jelent majd a demens betegek gondozása – mondta az InfoRádióban Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×