eur:
394.49
usd:
367.14
bux:
71685.14
2024. július 1. hétfő Annamária, Tihamér
Nyitókép: Twitter

Nem merénylet okozta a harmadik kabuli robbanást a tálibok szerint

Nem támadásból származott az az újabb robbanás, amely csütörtök éjfél körül rázta meg afgán fővárost, néhány órával az Iszlám Állam kabuli repülőtérnél elkövetett kettős öngyilkos merényletét követően, hanem amerikai hadfelszereléseket semmisítettek meg a repülőtéren - közölte a tálibok szóvivője. Guterres összehívta az ENSZ BT-t.

Az újabb robbanásról szemtanúk alapján számolt be a Reuters és az AFP hírügynökség, Zabihullah Mudzsáhid tálib szóvivő azonban kisvártatva a Twitteren jelezte, hogy az amerikai erők semmisítettek meg felszereléseket a reptéren.

Állítását más források egyelőre nem erősítették meg.

Csütörtök este az Iszlám Állam nevű terrorszervezet közleményben tudatta, hogy "harcosai" követték el a véres támadásokat délután a kabuli repülőtérnél, ahol még tartanak a nyugati hatalmak nagy szabású evakuációs műveletei, hogy a tálib hatalomátvételt követően kimenekítsék Afganisztánból a külföldieket és azokat az afgánokat, akik az új tálib hatalom megtorlásától tartva akarják elhagyni az országot.

A terrorcselekmény Zabiullah Mudzsáhid közlése szerint "legalább" 13-20 ember halálát és 52 sebesülését okozta. Egy afgán egészségügyi tisztségviselő előzőleg azt mondta, hogy a halálos áldozatok száma a 60-at is elérheti.

Kenneth McKenzie tábornok, az amerikai hadsereg Középső Parancsnokságának (Centcom) vezetője megerősítette, hogy a reptér közelében elkövetett öngyilkos merényletekben 12 amerikai katona halt meg és további 15 megsebesült.

McKenzie ellenlépésekkel fenyegette meg a merényletek elkövetőit. Mint fogalmazott: megtorolják az Iszlám Államon. Hozzáfűzte: az amerikai hadvezetés számít újabb támadásokra.

A tábornok jelezte, hogy az amerikai erők folytatják az emberek kimenekítését. Mint fogalmazott, az Egyesült Államoknak van elegendő katonai ereje, hogy megvédhesse a helyszínen tartózkodó katonáit.António Guterres, az ENSZ főtitkára csütörtök este összehívta az ENSZ Biztonsági Tanácsát (BT) az afganisztáni helyzet megvitatására. Guterres erről levélben értesítette a BT állandó tagjait. A tanácskozást hétfőn tartják.

Címlapról ajánljuk
Szakértő a francia választásról: ez most nem a taktikázásról, hanem a dühről szólt

Szakértő a francia választásról: ez most nem a taktikázásról, hanem a dühről szólt

Az exit poll felmérések szerint a Marine Le Pen által fémjelzett jobboldali Nemzeti Tömörülés vezet a francia nemzetgyűlési választások vasárnap megrendezett első fordulójában. A részletekről Szűcs Anitát, a Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Tanszékének docensét kérdeztük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Fél év alatt világverővé vált a magyar tőzsde

Fél év alatt világverővé vált a magyar tőzsde

Miközben a világ több részén háború zajlik, a kamatszint globálisan magas, és az infláció felett korai lenne győzelmet hirdetni, addig a tőzsdék köszönik szépen, jól vannak. Nem is kicsit, hiszen a világ vezető részvényindexei közül több rekordszinteken járt az idei évben - épp ezért kiemelkedően jó eredmény, hogy a magyar BUX még egy ilyen erős mezőnyben is a világ egyik legjobban teljesítő részvényindexévé vált. Nem lehet közben panasz a nyersanyagokra sem, számos jó sztori egyedi sztorit tudtak megjátszani a befektetők, de a deviza- és a kriptopiacon érdemes volt óvatosnak lenni a megfelelő eszközök kiválasztásával, hiszen könnyen veszteségekbe futhattunk bele.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×