eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 28. vasárnap Szabolcs

Történelmi jelentőségű látogatást tesz az izraeli külügyminiszter

A két ország közeledését még Donald Trump korábbi amerikai elnök hozta össze. Számos újdonság van most Izrael külpolitikájában.

Történelmi jelentőségű látogatást tesz Marokkóban Jaír Lapid izraeli külügyminiszter a két ország kapcsolatainak erősítésért. Közel két évtizedes szünet után látogat el újra izraeli külügyminiszter az észak-afrikai országba, ahol legutóbb 2003-ban történt ilyen magas szintű hivatalos izraeli diplomáciai esemény - hangsúlyozta a The Times Of Israel című, angol nyelvű izraeli hírportál.

A két ország közeledését Donald Trump akkori amerikai elnök hozta tető alá egy olyan átfogó megállapodás részeként, amelyben Washington elismerte a marokkói szuverenitást Nyugat-Szahara felett, ahol több évtizedes területi vita alakult ki Marokkó és az Algéria által támogatott Polisario Front között. Ez a mozgalom ugyanis önálló államot kíván létrehozni a foszfátban gazdag egykori spanyol gyarmat, Nyugat-Szahara területén.

Lapid öt héttel ezelőtt, első izraeli külügyminiszterként, az Egyesült Arab Emírségekbe is ellátogatott. Izrael amerikai közvetítéssel további két állammal, Bahreinnel és Szudánnal is normalizálta kapcsolatait Donald Trump idején.

Lapid szerdán kezdődött kétnapos marokkói útján megnyitja az izraeli kapcsolatok irodáját Rabatban, és találkozik marokkói kollégájával, Nasser Bouritával. Jeruzsálem és Rabat tavaly kötött megállapodást a kapcsolatok helyreállításáról, amelyek 2000 után, a második intifáda (palesztin felkelés) idején szakadtak meg.

Csütörtökön Lapid Casablancába utazik, ahol találkozik a helyi zsidó közösség képviselőivel is, és együtt imádkozik velük az ottani Beth-El zsinagógában. "Ez a látogatás a politika és a gazdaság számára is fontos esemény lesz" - közölte az izraeli külügyminiszter.

Címlapról ajánljuk
Szegheő Péter: túlélési útmutató kánikula idejére

Aréna
Szegheő Péter: túlélési útmutató kánikula idejére

A kánikula átvészeléséhez adott hasznos tanácsokat Szegheő Péter belgyógyász az InfoRádió Aréna című műsorában. Beszélt arról, hogyan készíthetjük fel a szervezetünket a nagy melegre, mit és mennyit érdemes inni és enni, sőt elemezte azt is, hogy sportolhatunk-e ilyen hőmérsékleti viszonyok közepette. Ráadásul elmondott egy javaslatot a sziesztával kapcsolatban…

Muhari Eszter bronzérmes, Major Veronika megnyerte az alapversenyt

A párizsi olimpia első versenynapján megszületett a magyar küldöttség első érme, Muhari Eszter harmadik lett párbajtőr női egyéniben. A nap másik bravúrja a sportlövő Major Veronikáé, aki a legjobb eredményt érte el a női légpisztolyosok alapversenyében. Megkezdődtek az úszóversenyek, nyolcadik helyezett lett a 4x100-as férfi gyorsváltó. Nem sikerült a nap a férfi kardvívóknak, s vereséget szenvedett mindkét magyar csapat, a férfi kézilabda- és a női vízilabda-csapat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×