eur:
392.88
usd:
363.43
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pixabay.com

Medveellenes tüntetés volt Székelyföldön

A medvepopuláció szabályozásáért és a veszélyes vadak kilövéséért tüntettek kedden Hargita és Kovászna megye több településén.

A főleg állattartó gazdák szakmai egyesületei által szervezett megmozdulásokat a két megye helyi önkormányzati vezetői is támogatták. Az eredeti tervek szerint a román fővárosban kellett volna lennie egy nagyszabású tiltakozási akciónak, amelyen a két székelyföldi megye lakosain kívül más romániai megyékben élő érintettek is részt vettek volna. Ezt a tüntetést az utolsó percben lefújták, miután a fővárosi hatóságok százra korlátozták a résztvevők számát. Ezt követően a gazdák több kisebb tüntetést akartak szervezni Bukarestben, de végül ezt sem engedélyezték.

Hargita megyében Csíkszeredában volt egy nagyobb akció, amelyen több százan vettek részt. A tüntetők arra panaszkodtak, hogy szinte mindennapossá váltak a medvetámadások, amelyek következtében egyre nagyobb károk keletkeznek a gazdaságokban, de a vadállatok folyamatosan veszélyt jelentenek az emberekre is, hiszen az elmúlt napokban a medvék többször emberre támadtak.

A tüntetők petíciót intéztek a kormányhoz, hogy gyorsítsa fel a veszélyes állatok kilövésének engedélyezését, amely jelenleg nagyon körülményes és bürokratikus. Szóvá tették, hogy féltik a saját és családjaik biztonságát, lassan már nem mernek kimenni az erdőbe, de még településeik utcáira sem az egyre inkább felbátorodó medvék miatt, amelyek még nappal is bemennek a településekre.

Kovászna megyében mintegy százan tüntettek a prefektúra épülete előtt. A tüntetők között volt Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke is, aki elmondta, hogy a megye minden városában szerveztek egy kisebb tüntetést, tiszteletben tartva a járványügyi szabályozásokat. Elmondta: támogatják Tánczos Barna romániai környezetvédelmi miniszter törvénymódosító indítványát, aki felgyorsítaná az agresszív egyedek kilövésének procedúráját.

A miniszter kedden fogadta hivatalában az állattenyésztő egyesületek képviselőit. A tárcavezető a találkozó után egy közösségi oldalon közzétett bejegyzésében kifejtette, hogy a medvekérdés összetett, ezért közép- és hosszú távú intézkedésekre is szükség van, de azonnali beavatkozások is kellenek, hogy megóvják az emberi életeket.

Romániában egyre több gondot okoz az elmúlt években a túlszaporodott medveállomány, miután 2016 óta betiltották a medvevadászatot. A minisztérium becslése szerint Romániában 6450 és 7200 között lehet a vadon élő medvék száma, miközben az optimális szám 4000 lenne. A medveállomány szabályozását hevesen ellenzik a környezetvédelmi szervezetek, amelyek szerint a vadásztársaságok üzleti érdekei állnak a szabályozási kérdések hátterében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×