eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) etióp főigazgatója megnyitja a WHO végrehajtó testületének 146. ülésszakát a szervezet genfi székházában 2020. február 3-án. A testület február 8-ig ülésezik.
Nyitókép: MTI/EPA/Keystone/Salvatore Di Nolfi

WHO-vezető: soha nem látott szinthez közelítünk a járványban

A főigazgató nem támogatja, hogy a koronavírus elleni védőoltás beadását igazoló okmány az utazás feltételévé váljon.

A koronavírus-világjárvány eddig nem látott csúcs felé közelít a fertőzöttek számát tekintve - figyelmeztetett Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója.

"A heti esetszám csaknem kétszeresére nőtt az elmúlt két hónapban, ami azt jelenti, hogy a fertőzöttek számát tekintve a legnagyobb szinthez közelítünk, amelyet eddig láttunk a világjárvány során" - jelentette ki Tedrosz egy sajtótájékoztatón.

A WHO főigazgatója szerint ennek számos oka van. Elsősorban a koronavírus fertőzőbb variánsainak gyors terjedése, továbbá, hogy túl korán oldottak fel a vírus terjedését fékezni hivatott korlátozásokat.

A WHO ismételt hangsúlyozta:

nem ért egyet azzal, hogy a koronavírus elleni védőoltás beadását igazoló okmány az utazás feltételévé váljon.

A szervezet emlékeztet arra: nem bizonyított, hogy a koronavírus ellen beoltott személy, bár védve van a Covid-19 súlyos tüneteivel szemben, nem hordozhatja vagy terjesztheti a vírust. "Azt tudjuk, hogy a vakcinák nem védenek meg minket száz százalékosan a fertőzéstől, bár nagyon hatékonyak a súlyos és a kórházi kezelést igénylő fertőzések ellen" - mondta Szomja Szváminathan, a WHO vezető szakértője.

Tedrosz felhívta a figyelmet arra is, hogy egyes országokban, ahol korábban sikerült alacsony szinten tartani a fertőzés mértékét, jelenleg jelentősen megnőtt a fertőzöttek száma, mint például Pápua Új-Guineán. Jóllehet a 8,7 millió lakosú, földrajzilag elszigetelt Pápua Új-Guineán 2021 elejéig mindössze mintegy 900 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, ez a szám azóta a tízszeresére nőtt. A virtuális sajtótájékoztatón szintén részt vevő Jelta Wong pápua új-guineai egészségügyi miniszter szerint a mintegy 9300 fertőzött felét csak az elmúlt hónapban jegyezték fel.

A WHO beszámolt továbbá arról, hogy a "látókörébe került" a vírus egy újabb, Indiában azonosított variánsa, amelyről azonban egyelőre nem tudni, hogy kapcsolatban áll-e a fertőzöttek számának gyors növekedésével a dél-ázsiai országban. Ezt a vírustörzset 2020 végén fedezték fel két indiai államban, az esetek száma pedig azóta nő - mondta Maria Van Kerkhove, a WHO Covid-19-cel foglalkozó technikai csoportjának vezetője. Hozzátette: a mutációk mutatnak hasonló vonásokat az eddigiekkel, fertőzőbbek lehetnek és egyes esetekben "csökkenthetik a neutralizációt, ami hatással lehet például a védőoltásra". Van Kerkhove elmondta: szorosan együttműködnek Indiával, egyúttal hangsúlyozta: "a vakcinák továbbra is hatásosak az aggasztó variánsokkal, és különösen a súlyos tünetekkel szemben, ezt pedig fontos leszögezni".

Indiában pénteken több mint 217 ezer újabb koronavírus-fertőzöttel ismét rekordot döntött a fertőzöttek napi száma. A dél-ázsiai országban regisztrálták a második legtöbb koronavírus-fertőzöttet, szám szerint 14,3 milliót, és a fertőzéshez köthető negyedik legtöbb halálesetet, 174 308-at.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 21:32
×
×
×
×