eur:
392.88
usd:
363.43
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Giuseppe Conte olasz miniszterelnök jelentést tesz a koronavírussal kapcsolatban a parlament üléstermében, Rómában 2020. március 25-én. Olaszországban már 69176 fertőzött személyt regisztráltak van és 6820 ember halt bele a koronavírus-fertőzésbe.
Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Fabio Frustaci

Változást kényszeríthet ki a járvány az olasz kormányban

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök egyeztetést kezd a kormánypártokkal hétfő délután a közös kormányzás folytatásának lehetőségeiről, miután viták merültek fel a koronavírus-járvány nyomán elfogadott európai gazdasági helyreállítási alapból érkező források felhasználásáról. A jobboldali ellenzék a választásokban látja a megoldást.

Giuseppe Conte elsőként az Öt Csillag Mozgalom (M5S), majd az esti órákban a baloldali Demokrata Párt (PD) vezetőségi tagjait és parlamenti frakcióvezetőit fogadja. Kedden a Matteo Renzi vezette Élő Olaszország (IV) küldöttsége következik.

A kormánypártokkal való egyeztetés az után vált szükségessé, hogy Matteo Renzi élesen bírálta a miniszterelnököt. Renzi elfogadhatatlannak nevezte, hogy az Olaszországnak szánt 209 milliárd euró európai gazdasági helyreállítási forrás felhasználására Giuseppe Conte egy maga vezette menedzseri csapatot állított fel - a parlament és a szakszervezetek, és főleg a legkisebb kormányerő IV bevonása nélkül.

Matteo Renzi úgy nyilatkozott, ha Conte nem módosítja a források felhasználási terveit, az IV kész kivonni minisztereit a kormányból. Renzi határidőként a költségvetési törvény december 28-i parlamenti szavazását jelölte meg.

Sajtókommentárok szerint kormánybuktatás helyett a kormány átalakítása várható. A Renzit "faltörő kosként" használó M5S és a PD is új pozíciókat akar szerezni a miniszterelnök hatáskörének csökkentésével. Az Il Giornale jobboldali napilap szerint a kormánypártokkal induló egyeztetés annak bizonyítéka, hogy Giuseppe Conte sarokba szorult, és valamennyit hajlandó engedni a válság elkerülésére. Az Il Messaggero azt írta, a kormányválság színház csupán, melyet a kormánypártok a járvány teremtette valódi válságban saját előnyükre akarnak felhasználni.

A jobboldali ellenzéket vezető Matteo Salvini korábban bejelentette, hogy az ország stabilitása és a gazdasági források minél megfelelőbb felhasználása érdekében kész egyeztetni Giuseppe Contéval. Hangsúlyozta, hogy az koronavírus-járvány miatti egészségügyi helyzetben, betegekkel teli kórházakkal, nehéz februárban vagy márciusban választásokat elképzelni, ezért a voksolást a vészhelyzet elmúlása után kell megtartani.

A Matteo Salvini vezette Liga, a Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek (FdI) valamint az Antonio Tajani pártalelnök képviselte Hajrá Olaszország (FI) közös hétfői sajtótájékoztatóján a jobboldali koalíció egységét hangsúlyozták más és más állásfoglalást képviselve.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×