eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Az észak-koreai állami televízió, a KRT adásából készített képen Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára beszél a sztálinista állampárt, a Munkapárt 75 évvel ezelőtti megalapításának évfordulóján Phenjanban 2020. október 10-én.
Nyitókép: MTI/AP/KRT

Salát Gergely: tömeggyilkos diktátorok nem szoktak őszintén meghatódni

Nagyszabású díszszemlével ünnepelte a hétvégén Észak-Korea az állampárt megalapításának 75. évfordulóját. Korábban ismeretlen szuperfegyvereket, köztük a világ legnagyobbikának tartott interkontinentális ballisztikus rakétát is bemutattak az éjszakai katonai parádén.

A mostani ünnepséget évek óta tervezhették, miután Észak-Korában igen kedveltek a kerek évfordulók, amelyek tulajdonképpen a társadalmi mozgósítás eszközei – fogalmazott az InfoRádiónak Salát Gergely, a térség szakértője. Szerinte ezzel a legutóbbi bemutatóval propagandaként igyekeztek ellensúlyozni azokat a gazdasági problémákat, amelyekkel az emberek nap mint nap szembesülnek.

„Jó, jó, nem nagyon kaptok enni, de legalább van egy marha nagy interkontinentális ballisztikus rakétája az országnak.”
Phenjan, 2020. október 12.
A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által 2020. október 12-én közreadott kép Észak-Korea új interkontinentális ballisztikus rakétájáról (ICBM) az észak-koreai kommunista állampárt, a Koreai Munkapárt alapításának 75. évfordulója alkalmából rendezett katonai parádén Phenjanban 2020. október 11-én.
MTI/EPA/KCNA/KCNA
Phenjan, 2020. október 12. A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által 2020. október 12-én közreadott kép Észak-Korea új interkontinentális ballisztikus rakétájáról (ICBM) az észak-koreai kommunista állampárt, a Koreai Munkapárt alapításának 75. évfordulója alkalmából rendezett katonai parádén Phenjanban 2020. október 11-én. MTI/EPA/KCNA/KCNA

Tehát a díszszemle elsősorban egy befelé szánt üzenet lehetett - véli a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanszékvezetője, hiszen Kim Dzsong Un beszéde viszonylag keveset foglalkozott a külfölddel, és elmaradtak azok a tirádák is, amelyek az amerikai imperializmust, vagy a dél-koreai kollaboránsokat ostorozzák. Ehelyett Kim Dzsong Un kifejezetten belső ügyekkel foglalkozott.

Azzal kapcsolatban, hogy egy ponton láthatóan a könnyeivel küzdött az észak-koreai vezető, Salát Gergely úgy fogalmazott, ez vélhetően

nem volt őszinte, tömeggyilkos diktátorokra az ilyen viselkedés nem jellemző. Inkább egyfajta pozicionálásról lehet szó,

miután egyre inkább úgy tűnik, hogy a koreai ellátásban, a gazdaságban mostanra olyan méretű problémahalmaz gyűlt föl, ami nagyon komoly szenvedéseket fog okozni a következő hónapokban, esetleg években. A szakértő szerint ez egy kommunikációs trükk, amely azt hivatott érzékeltetni, hogy Kim Dzsong Un a nagyon távolságtartó, hideg apjával ellentétben a nép barátja, aki gyermekeket ölel, és megkönnyezi azt, hogy nem sikerül biztosítania a nép életszínvonal-emelkedését.

Phenjan, 2020. október 11.
A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által 2020. október 11-én közreadott kép a sztálinista állampárt, a Munkapárt 75 évvel ezelőtti megalapításának évfordulóján rendezett ünnepség résztvevőiről Phenjanban október 10-én.
MTI/EPA/KCNA
Phenjan, 2020. október 11. A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által 2020. október 11-én közreadott kép a sztálinista állampárt, a Munkapárt 75 évvel ezelőtti megalapításának évfordulóján rendezett ünnepség résztvevőiről Phenjanban október 10-én. MTI/EPA/KCNA

Hozzátette: az egész rendszer évtizedek óta attól retteg, hogy elindul a bomlás, ami előbb vagy utóbb meg is fog történni, és nagyon csúnya vége lesz. A problémák valós mélysége ugyan nem ismert, és a világ már 30-40 éve azzal számol, hogy „na most már tényleg annyi probléma van, hogy össze fog omlani a rezsim”, azonban ez idáig ez mégsem történt meg. Noha Salát Gergely jelenleg sem lát erre esélyt, abban biztos, hogy kicsit „szorosabbra kell majd húzni a nadrágszíjat” a kommunista Koreában. Ugyanis a karhatalom, a katonaság és az elnyomó apparátus még ott van, és nem mutatja a bomlás jeleit. Ráadásul

az észak-korai népen kívül senkinek sem áll érdekében, hogy ez a rendszer összeomoljon.

A bemutatott interkontinentális ballisztikus rakétára visszatérve a szakértő megjegyezte: biztosra vehető, hogy az amerikai illetékesek lázasan elemzik a fényképeket és a videofelvételeket, azonban arra is volt már példa korábban, hogy csupán „Patyomkin eszközöket" mutattak be hasonló felvonuláson, tehát még az is benne van a pakliban, hogy egy üres csövet szereltek föl egy tizenegy tengelyes, hatalmas hordozójárműre. Amennyiben mégis tesztelnek majd, amire az amerikai elnökválasztásokig vajmi kevés az esély, az okozhat némi változást a globális biztonságpolitika szempontjából, de leginkább az amerikai félelemérzetben. Ugyanakkor – jegyezte meg Salát Gergely –, nem árt figyelembe venni, hogy az észak-koreai vezetők nem öngyilkosok, és nem azért fejlesztenek, hogy be is vessék a hadászati eszközöket, hanem, hogy ne jussanak Moammer Kadhafi, vagy Moammer Kadhafi sorsára.

„Ha van interkontinentális rakétájuk, atomfegyverük, akkor békén fogják őket hagyni.”

További „szuperfegyverek”

Az egyik legnagyobb meglepetés a parádén egy újfajta általános harckocsi megjelenése volt, amely külcsínben erősen hajazott Oroszország legmodernebb harckocsijára, a 2015-ben bemutatott T-14 Armatára. A modell több szempontból is látszólag innovációt hozott a harckocsizó hadviselésre nézve, de amekkora újdonságként harangozták be, annyi probléma merült fel a gyártásával kapcsolatosan, a tömeggyártása a mai napig nem kezdődött meg – jegyzi meg a Portfolio.hu. A videókat figyelő szakértők egy része igencsak szkeptikusan tekint az észak-koreai fejlesztésű „Armatára."

Észak-Korea rakéta-sorozatvetői és légvédelmi rakétarendszerei minden évben látványos elemét nyújtják a parádénak, hiszen úgy néz ki, hogy az ország lemásolta az orosz BM-30-as Szmercs rakéta-sorozatvetőket és az Sz-300-as légvédelmi rendszereket is.

A mostani parádén a rakétarendszerek újnak tűnő, erősen páncélozott hordozójárműveken jelentek meg, melyeket viszont amerikai modellekről koppintottak.

A 600 milliméteres rakétarendszereket például az amerikai M270-es rakéta-sorozatvetőről másolt jármű szállította, míg a rakéta-sorozatvetőket a HEMTT és FMTV-családba tartozó teherautókról utánozták le. Szintén újdonságként megjelent a parádén egy olyan légvédelmi rakétarendszer is, melyet látszólag az orosz Torról koppintottak.

Úgy tűnik, az észak-koreai mérnököknek az amerikai Stryker lövészszállító dizájnja is megtetszett, és kísértetiesen hasonlító harcjárművek vezették fel az Armata-klónokat a parádén. Az eszközök tankelhárító rakétákkal és lövegtoronnyal felszerelt konfigurációban is megjelentek, valószínűleg csapatszállító feladatokat is képesek ellátni.

A dél-koreai K9 Thundert sokan a világ egyik legmodernebb önjáró tarackjának tartják, az ázsiai ország előszeretettel exportálja is a típust más országoknak, például Lengyelországnak. Ennek tekintetében nem meglepő talán, hogy Észak-Korea ezt a fegyverrendszert is lemásolta.

Az M-2018 névre hallgató fegyverrendszer kétség kívül látványos, de létezése nem újdonság, már az elmúlt években is lehetett látni parádékon.

Egyes elméletek szerint előfordulhat, hogy egy közös iráni-koreai fejlesztésről van szó.

De akár a többi harci járműről, az M-2018-asról is valószínűleg elmondható, hogy közel sem olyan szinten digitalizált, mint mondjuk a NATO önjáró lövege.

Végül, de nem utolsó sorban, Észak-Korea különleges egységei új rejtőmintát és testpáncélt kaptak. A fegyveres erők által használt, az AK-74-esről másolt 88-as típusú gépkarabély egyelőre maradt, viszont kaptak a katonák rá érdekes kiegészítőket és sokan a világon viszonylag egyedinek számító, úgynevezett helikális, csavarvonalú tárakkal jelentek meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×