eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Nyitókép: livescience.com

Agyevő amőba okozta egy kisfiú halálát Texasban

Három is pozitív lett abból a 11 mintából, amit az amerikai Lake Jackson ivóvíz-hálózatából vettek le az egészségügyi szakemberek. Mindhárom esetben a Naegleria fowleri nevű agyevő amőba jelenlétét mutatták ki, ezért a texasi kormányzó rendkívüli intézkedéseket jelentett be.

Július elején riadót fújtak az amerikai egészségügyi hatóságok, miután kiderült, hogy agyevő amőba fertőzött meg egy embert Floridában. Ott azóta sem észleltek újabb esetet, az Egyesült Államok egy másik államában, Texasban viszont igen, és itt tragédiát is okozott – írja a Hvg.hu.

A híroldal által szemlézett The Washington Post beszámolója szerint a texasi kormányzó katasztrófahelyzetet jelentett be Brazoria megyére, miután az agyevő amőba (Naegleria fowleri) jelenlétét mutatták ki a helyi vízellátó rendszerben. Mindez azután történt, hogy

meghalt egy 6 éves kisfiú, aki körülbelül egy hónappal korábban fertőződött meg a kórokozóval.

A CBS News szerint az egyik pozitív minta az elhunyt fiú családjának otthonából származik. A másik kettőt egy gyerekeknek készített játék szökőkútból és egy tűzcsapból vették le. Az egészségügyi hatóság arra szólította fel a megyében élőket, hogy ne használjanak csapvizet sem ivásra, sem pedig főzésre.

A megyei korlátozást hétfőn már feloldották, Lake Jacksonban azonban érvényben maradt az iránymutatás.

Az egysejtű amőbák meleg vízben tenyésznek, tavakban, folyókban, csatornákban és az orron keresztül jutnak be az emberi szervezetbe, ahol tönkreteszik az agysejteket. Emberről emberre nem terjednek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×