eur:
392.89
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
A koronavírus-járvány miatt védőmaszkot viselő választási bizottsági tag képe tükröződik egy szavazófülke közelében a francia önkormányzati választások második fordulójában Párizsban 2020. június 28-án. A második fordulót a koronavírus-járvány miatt mostanra halasztották.
Nyitókép: Mohamed Badra

Szakértő: hiába a Zöldek előretörése, Macron helyzete nem rossz

Rekordalacsony részvétel mellett a Zöldek szerezték meg a legtöbb nagyváros vezetését a franciaországi önkormányzati választások vasárnap tartott második fordulójában, amelyen Emmanuel Macron államfő pártjának, A Köztársaság Lendületbennek (En Marche) a jelöltjei sorozatosan vereséget szenvedtek.

Soós Eszter Petronella politológus, az InfoRádiónak nyilatkozva három befolyásoló tényezőre is felhívta a figyelmet a franciaországi önkormányzati választás eredményével kapcsolatban.

Először is, mint fogalmazott, alacsony részvétel esetében mindig fennállnak bizonyos mobilizációs kérdések, hogy voltaképp kik is mennek el szavazni, amin értelemszerűen nagyban múlik a végeredmény.

A szakember másodikként arra emlékezetetett, hogy

a franciaországi politikai baloldalon komoly átrendeződés figyelhető meg

egy ideje. Az évtizedeken át domináns Szocialista Párt (Parti socialiste) már az európai uniós választásokon is alul szerepelt a Zöldekkel szemben, ahogyan a francia elnökválasztás alkalmával is. Tehát valós a baloldali erőátrendeződés.

Harmadik, és nem elhanyagolható dolog, folytatta a Franciaország-szakértő, hogy az önkormányzati választások eltérő módon működnek, mint az országosak, és az

olyan szövetségeknek kedveznek, ahol van helyi beágyazottság.

Vagyis, a személyekre épülő mozgalmak, mint a radikális baloldali Lázadó Franciaország vagy a Marine Le Pen féle szélsőjobboldali tömörülés (Nemzeti Gyűlés), akár az Emmanuel Macron féle En Marche, nem tekinthetők „minden sarkon ott lévő” pártoknak. Ellenben a szocialista aktivistákat magába foglaló Zöldek, vagy a konzervatívok, akik szintén évtizedes beágyazottsággal rendelkeznek – fogalmazott Soós Eszter Petronella.

A szakember szerint, bár nem döntő mód, de valószínűleg a Zöldek sikerét szolgálta az is, hogy a franca társadalom egy része egyre inkább érzékenyebb a zöld témákra, amit Emmanuel Macron például nem képes „magához édesgetni”.

Az önkormányzati választással pedig

lezárult egy fejezet a nagy „sakkjátszmában”,

amit más nevén úgy hívnak, hogy 2022-es elnökválasztás

– tette hozzá Soós Eszter Petronella, emlékeztetve, hogy Emmanuel Macron folyamatosan azt kommunikálta, hogy a választás után érdemi politikai lépéseket tesz majd, ami szerteágazó lehet. Ugyanis mindenféle pletykák vannak – fogalmazott a szakértő –, az előre hozott elnökválasztástól az előre hozott nemzetgyűlési választáson át a kormányátalakításig és miniszterelnök cseréjéig.

A legnagyobb valószínűsége utóbbiaknak van, tehát

egy nagy kormányalakításnak, valamint egy kis mértékű zöld illetve szociális fordulatnak a marconi politikában

– vélekedett a politológus. Ami egyébként egy politikai ciklus logikájából is következik, hiszen azok elején szoktak megszorítani és reformálni, majd a végén osztogatni. Mindemellett a koronaválság miatt várhatóan két olyan év következik, ami lényegében elsöpri az elnökség eddig valamennyi eredményét, köztük például a munkanélküliség csökkenését, tehát

egy szociálisan sokkal turbulensebb időszak következik,

mint korábban – magyarázta.

Soós Eszter Petronella szerint Emmanuel Macron helyzete – paradox módon – nem rossz. Ugyanis, egy, a választás hetében megjelent közvélemény-kutatás szerint egy mostani elnökválasztás alkalmával a regnáló Emmanuel Macron bizonyult volna győztesnek, 26 és 28 százalékpontnyi eredménnyel a riválisaival szemben, miközben Marine Le Pen jutott volna csak a második fordulóba. A harmadik helyen álló befutó már csak 12, míg a negyedik, zöldpárti jelölt csupán 8 százalékot ért volna el a felmérés szerint. A Franciaország-szakértő szerint ebből is jól látszik, hogy egy helyi választás eredményét nem lehet országos szintre „lefordítani”.

Tehát abban az esetben,

ha az elnökválasztási helyzet változatlan marad, 2022-ben nem lesz a Zöldekből kormányzati szereplő Franciaországban,

legfeljebb koalíciós partnerként, értett egyet a szakértő. Hiszen a nemzetgyűlési választást, amikor elsősorban már a pártok mérettetnek meg, az elnökválasztást követően tartják meg, így utóbbi nagyban befolyásolja az előbbi eredményét is. Így a Zöldek kormánypárti többségre csak akkor számíthatnak, ha sikerülek elnököt adniuk az országnak, ami persze nem kizárt, miután két év „borzasztóan hosszú” idő – tette hozzá végezetül Soós Eszter Petronella.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×