eur:
394.13
usd:
363.75
bux:
71237.39
2024. július 8. hétfő Ellák
Párizs, 2017. április 23.Francois Fillon volt francia miniszterelnök, az ellenzéki jobboldali Köztársaságiak párt elnökjelöltje a francia elnökválasztás első fordulójában Párizsban 2017. április 23-án. (MTI/EPA/AFP pool/Christophe Archambault)
Nyitókép: MTI/EPA/AFP pool/Christophe Archambault

Börtönbe kell vonulnia a volt francia kormányfőnek

Feleségét is elítélték a sikkasztási ügyben.

Bűnösnek mondta ki és öt év börtönre ítélte a francia bíróság Francois Fillon volt kormányfőt, a jobbközép Köztársaságiak egykori elnökjelöltjét, akinek felesége fiktív foglalkoztatása miatt kellett bíróság elé állnia közpénzek elsikkasztásának vádjával.

A büntetésből kettőt le kell töltenie, a maradék végrehajtását felfüggesztette a törvényszék.

A politikusnak emellett 375 ezer euró pénzbüntetést is meg kell fizetnie.

A korábban öt éven át francia miniszterelnökként is szolgáló Fillonnak az emiatt kialakult botrány miatt kellett visszalépnie az elnökjelöltségtől, és a választást végül a centrista Emmanuel Macron nyerte meg.

A bíróság Francois Fillon feleségét, Penelopet is bűnösnek mondta ki a férje által elkövetett sikkasztásban való bűnrészesség miatt. Őt hároméves, felfüggesztett börtönbüntetésre és szintén 375 ezer euró pénzbüntetésre ítélte a bíróság.

"A fizetés nem állt arányban az elvégzett munkával" - állapította meg az ügyben eljáró bíró az ítélethirdetéskor. "Fillonnét egy haszontalan tisztségre fogadták fel" - tette hozzá.

A pénzügyi visszaéléseket vizsgáló ügyészség 2017. január végén lapértesülés alapján indított eljárást a jobboldali elnökjelölt feleségének és gyerekeinek tisztázatlan parlamenti foglalkoztatása miatt. A családtagok több mint egymillió eurót vettek fel a parlamenttől, de tényleges munkát vélhetően egyikük sem végzett. Penelope Fillon 1981 és 2013 között - kisebb szünetekkel - felváltva állt férje, majd az ő utóda alkalmazásában "asszisztensként".

A csalás egy része már elévült, a bíróság az 1998 és 2013 közötti időszakot vizsgálhatja, s az ítélet szerint ezen időszakban több mint egymillió euró közpénzt sikkasztott el a Fillon házaspár.

Az elnökválasztási kudarc után a 65 éves volt miniszterelnök visszavonult a politikai életből, s a pénzügyi világban helyezkedett el. Mindvégig ártatlannak vallotta magát.

Francois Fillon ügyvédje, Antonin Lévy igazságtalannak nevezte az ítéletet.

Penelope Fillon ügyvédje, Pierre Cornut-Gentille közölte, hogy a védence elleni ítélet "túlságosan szigorú". Az ügyvéd azzal vádolta a bíróságot, hogy megsértette a hatalommegosztás elvét, amikor védence munkájának jellegével foglalkozott, amely szerint a nemzetgyűlés belügye.

A Fillon-házaspár kommentár nélkül hagyta el a bíróságot. Francois Fillon óvadék ellenében szabadlábon marad.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megvannak az új Patrióták Európáért-frakció céljai a következő öt évre

Alapító bejelentések
Megvannak az új Patrióták Európáért-frakció céljai a következő öt évre

Megalakult a Patrióták Európáért európai parlamenti frakciója, mely 12 európai tagállam 84 képviselőjét foglalja magába; célja, hogy változást hozzon az uniós politikában - mondta Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportjának elnöke Brüsszelben, a pártcsoport EP-frakciójának alakuló ülését követően.

Jön a háborúellenes akcióterv, változik a Babaváró támogatás

A múlt heti két kormányülés döntéseiről tájékoztatott hétfőn Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő. Szó volt a miniszterelnök váratlan külföldi látogatásairól, a bejelentett védelmi akciótervről és a különadókról, de a benzinárról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Ezért kellett lépnie sürgősen az Orbán-kormánynak

Ezért kellett lépnie sürgősen az Orbán-kormánynak

Ahogyan az a levegőben lógott a költségvetés komoly elcsúszása miatt, a kormány ismét adóemeléssel foltozza be a büdzsét és ezzel közvetve elismerte, hogy az idei megemelt hiánycélt sem tudná tartani. A bejelentés pozitív olvasata, hogy a kormány felismerte a költségvetés felborulásából fakadó kockázatokat és kezeli azokat. Az érem másik oldala, hogy ezúttal sem piackonform lépésekről döntött, ezúttal sem tartós, kiadásoldali intézkedésekről van szó, ami miatt minden ilyen csomag tűzoltásjelleget ölt. Az elszálló költségvetési hiányt toldozgatással és ideiglenesnek ígért adókkal igyekszik menteni a kormány, az ördögi körnek nevezhető kiigazítási spirálból úgy tűnik, nincs kiút, mivel strukturális intézkedéseket nem találunk az akciótervben. Ennek pedig megfizetjük az árát, az ország befektetői megítélésében, a forint árfolyamának változékonyságában, valamint az esetleges későbbi hitelminősítői lépésekben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×