eur:
394.93
usd:
367.73
bux:
0
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Rafal Trzaskowski varsói polgármester, a legnagyobb lengyel ellenzéki párt, a Polgári Platform (PO) kampányoló elnökjelöltje nyilatkozik, miután nőkkel találkozott egy varsói kávézóban 2020. június 18-án, tíz nappal a lengyel elnökválasztás első fordulója előtt.
Nyitókép: MTI/PAP/Pawel Supernak

Elnökválasztás: átvette a vezetést a varsói főpolgármester

Kiélezett küzdelemre számít a közelgő lengyel elnökválasztási folyamatban a Nézőpont elemzője, de csak a második fordulóban, az elsőt még Andrzej Duda kényelmesen nyerheti.

A vártnál kiélezettebb versenyt hozhat a vasárnap kezdődő lengyel elnökválasztás, az ellenzék ugyanis lecserélte jelöltjét, és - ahogy az elemző fogalmaz - "a helyi Karácsony Gergelyt" indítja. A legfrissebb közvéleménykutatások szerint az új jelölt már meg is előzte az eddig esélyesnek tartott, hivatalban lévő államfőt, Andrzej Dudát - értékelt az InfoRádióban Rosonczy-Kovács Mihály, a Nézőpont Intézet elemzője.

"Az április-májusi időponthoz képest, amikor Andrzej Duda, a Jog és Igazságosság (PiS) regnáló jelöltje biztos lehetett a győzelmében, az elhúzódó járványhelyzet miatt majdnem két hónappal később tartják meg a választást, így a Polgári Platform jelöltet váltott, és az 5-8 százalékos eredményeket mutató Malgorzata Kidawa-Blonskát után az új induló Varsó liberális főpolgármestere, Rafal Trzaskowski, aki 28-30 százalékon áll az első forduló előtt" - vázolta.

Az első fordulóban Duda elnök kényelmes győzelemre számíthat, ez ugyanakkor nem elég ahhoz, hogy meg is nyerje a választást.

"43 százalékra mérik jelenleg, ellenlábasát pedig 27 százalékra, azonban a második fordulóra a liberális politikusnak nagyobb a tartaléka.

A harmadik helyen egy függetlennek mondott médiaszemélyiség áll 10 százalékkal, de ő már előre bejelentette, hogy a PO jelöltjét támogatja, ahogy a negyedik helyen álló, 4-5 százalékos támogatottságú baloldali aspiráns is" - mondta még. A mérleg nyelve a szintén jó néhány százalékot maga mögött tudható parasztpárti jelölt lehet, ebben az esetben "a vidék Lengyelországának" megszólítása lesz a kulcs a második forduló előtt.

Rafal Trzaskowski egyébként azt ígéri a választóknak, hogy államfőként a kormány valódi ellensúlya lesz, "lehet arra számítani, hogy minden fajsúlyos törvénynél vétót fog emelni, ami megbéníthatja a törvényhozást". Andrzej Duda ezzel szemben újabb felhatalmazás esetén a PiS-kormány eredményeinek megvédését tűzi zászlajára az elemző szerint. "Garantálja a lengyel kormány 500 címen futó családtámogatási programját, amely szerint minden újszülött után mintegy 40 ezer forintnyi zlotyt kapnak a családok és bejelentett egy egyszeri összeget jelentő vakációkupont is " - tette hozzá.

Az aktuális közvélemény-kutatások szerint hajszállal, de az ellenzék jelöltje vezet a versengésben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Amerikai béketerv szivárgott ki Ukrajnáról, Nyugat-Európában bukkant fel egy orosz tengeralattjáró – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Amerikai béketerv szivárgott ki Ukrajnáról, Nyugat-Európában bukkant fel egy orosz tengeralattjáró – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Andrij Jermak, az ukrán elnök kabinetfőnöke kedden Washingtonban találkozott, hogy megvitassák a NATO-tagországok azon szándékát, miszerint Ukrajnát közelebb hozzák a szövetséghez. A találkozóra éppen egy héttel a washingtoni NATO-csúcstalálkozó előtt került sor - számolt be a Reuters. Az ukrajnai háború kezdete óta legalább két esetben is tevékenykedtek orosz tengeralattjárók Írország partjainál – írta meg a Bloomberg hírszerzési források alapján. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×